Baba

Mikortól látják a színeket a babák?

A baba minden ébren töltött pillanatában szívja magába a környezetét, a hangokat, a látnivalókat, az illatokat, melyek segítik megismerni a világot. Vajon a színekből, amelyek körülveszik, mégis mennyit láthat a kisbaba?
2021. Augusztus 06.
Mikortól látják a színeket a babák? (Fotó: Getty Images)

Mit látnak az újszülöttek?

A babák már az anyaméhben meg tudják különböztetni a világosat és a sötétet. Ez az oka annak, hogy a pici babáknak tetszenek azok a könyvek vagy nyomatok, amelyek kontrasztos, fekete-fehér képeket ábrázolnak. Azonban – ellentétben a közhiedelemmel – a babák újszülöttként nem csak fekete-fehérben látnak.

A fiatalabb babák képesek színeket látni, de az agyuk nem érzékeli ezeket olyan tisztán vagy élénken, mint az idősebb gyerekek vagy a felnőttek. Az elsődleges szín, amit a baba lát, a piros, amit néhány héttel a születése után már lát.

Amikor vizuális dolgokat, játékokat, könyveket választasz a babának, bátran keress olyanokat, amelyek kontrasztosak, és erős színűek. A fekete és a fehér a spektrum ellentétes végein helyezkednek el, ezért lehet jó választás a pici babák számára, ha egy tárgy ilyen színű.

De az újszülöttek nem csak a színeket nem látják tisztán, születésük után a látásuk még meglehetősen homályos. Leginkább azokat a dolgokat látják, amelyek 20-25 cm távolságra vannak a szemüktől. Így a kisbabád az arcodat látja, amikor a karodban tartod, de ha a szobában van valaki más is, az ő arcát kivennie már gondot okozhat neki. Az Amerikai Optometristák Szövetsége (AOA) szerint 8 hetes korára a baba látása annyit javul, hogy tisztábban láthatja az arcodat és a közelben lévő más arcot (vagy tárgyat).

Azonban a fókusz átirányítása két tárgy között még mindig nehézkes a számára. Előfordulhat az is, hogy úgy látod, a babád kancsalít a szemeivel, illetve hogy a szemei nem dolgoznak tökéletesen együtt, de ez ebben a korban teljesen rendben van.

Mikor kezdik látni a színeket a babák?

A kisbabák 24 hónapos koruk között egyre jobban érzékelik a színeket. Először a zöldek és a vörösek árnyalatait tudják megkülönböztetni. Ennek a pontos ideje minden babánál egyéni, így nincs egy meghatározott hét vagy hónap, amikor ez általánosan, minden babánál megtörténik.

A babád fejlődését segítheted azzal, hogy erős színű játékokkal és könyvekkel veszed körbe. Különösen tetszhetnek neki az élénk árnyalatok, a pirosak, narancssárgák, zöldek, kékek, stb., szemben a tompább, halványabb árnyalatokkal.

Amire a babák elérik az 5 hónapos kort, már láthatják a legtöbb színt. Még mindig nem látják olyan élénken az egyes árnyalatokat, mint a felnőttek, de a látásuk más kulcsfontosságú jellemzői is fejlődnek ebben az időszakban. Ezek között vannak: a mélységérzékelés, a szem-test koordináció, a binokuláris látás (a szemek együttműködésének képessége).

Forrás: healthline.com