Baba

Mikortól lát jól a baba?

A babák úgy születnek, hogy még nem látnak messzire, fejjel lefele észlelik a világot, a fókuszálás még nem fejlődött ki náluk teljesen.
2021. Május 10.
Mikortól lát jól a baba? (Fotó: Getty Images)

Így csak olyan dolgokat látnak, amelyek 20-40 cm távolságra vannak tőlük – például az arcodat, miközben a karodban tartod őt. Az újszülött babák leginkább az arcokat szeretik nézni, illetve a kerek formájú tárgyakat, világos vagy sötét körvonallal.

Az anyaméhben töltött idő után a világ nagyon fényes, vizuálisan stimuláló hely a kisbaba számára. Így kezdetben nehéz lesz számára nyomon követni az egyes tárgyakat, megkülönböztetni egymástól a dolgokat.

Az újszülött látása még gyenge ahhoz, hogy megkülönböztesse a színeket – ezért tetszenek a babáknak azok a játékok, amelyek fekete-fehérek, nagy kontrasztúak, és a babageometria kártyákat is érdemes kipróbálnunk. A születés utáni hetekben egyre erősödik a kicsi látása, és kezd különböző színárnyalatokat is egyre jobban látni (főként a vöröset és a zöldet), és hamarosan az összes színt látja majd. A vizsgálatok szerint 3 hónapos kortól reagálnak a babák a vörös, a zöld, a kék és a sárga színekre. Nagyjából 5 hónapos korára már jó a színlátása – ugyan annyira még nem fejlett, mint egy felnőtté.

De mikortól látnak a babák jól, mikor lesz teljes a látásuk?

Minden baba a saját tempójában fejlődik, de vannak olyan időszakok, amikor általában elérik a látás bizonyos mérföldköveit.

  • Körülbelül 3 hetes korban a baba kissé hosszabb ideig tudja tartani a tekintetét egy dolgon, átlagosan 10-12 másodpercig.
  • 3-4 hetes korig fejjel lefele lát a baba.
  • Ne aggódjunk, ha az újszülött szemeivel kissé keresztbe néz (nagyjából az első 8 hetében), vagy a szeme elkalandozik (nagyjából 4 hónapos koráig).
  • 2-3 hónapos korában elkezd egy kicsit nagyobb távolságra látni, így már nem csak anyát vagy apát látja, miközben fogják őt, de a közelében lévő embereket is.
  • Ebben az időszakban kezdi el szemmozgással követni a mozgó dolgokat, anélkül, hogy a fejét is el kellene fordítani ehhez. 3 hónapos korára igyekszik a kezeivel is elérni azokat a mozgó dolgokat, például játékokat, amiket mozgatsz előtte.
  • Teljesen új színezetet kap a világ a baba 4-6 hónapos korában, amikor egyre jobban látja már a színeket és érzékeli a mélységet.
  • 7-9 hónapos korában a baba látása tovább javul a látásélességet és mélységet, illetve a színlátást tekintve.
  • 6 és 12. hónap között alakul a térlátás – a két szem által látottakat az agy megtanulja egy képpé formálni.
  • Mikor lát tisztán, élesen a baba? Ez nagyjából 10-12 hónapos korára tehető – a klinikai vizsgálatok szerint a baba első születésnapjához közeledve a szemei és az agya vizuális területe elég érett, és elegendő vizuális tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy jól lásson közelre és távolra is, hogy a látása már tiszta és éles legyen. De teljesen nagyjából csak 3-5 éves korára alakul ki a látása.

Források: babaszoba.hu, thebump.comhealthline.com, babycenter.com