Baba

Mikor, mit és hogyan olvassunk a gyereknek?

A rendszeres meseolvasás nagyon jó hatással van a gyermekre és a szülő-gyermek kapcsolatra is. Nem egyszerűen egy szórakoztató tevékenység, hanem remek fejlesztő hatása is van. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, hogy az olvasás még hatékonyabb legyen.
2020. Június 22.
Így hat az olvasás a gyermek fejlődésére - Mikor mit olvass neki? (Fotó: Getty Images)

Már a néhány napos babának is érdemes felolvasnod, sőt, a pocaklakónak is, hogy minél többet hallja a hangodat. Ugyan a csecsemők még nem értenek meg mindent, amit felolvasnak nekik, a meseolvasás már az egészen kicsi babáknak is felkelti a figyelmét a kommunikáció és a fogalmi gondolkodás iránt, remekül fejleszthető általa a figyelem és a szociális képesség.

A hangos olvasás segíti a nyelvi képességek fejlődését, fejleszti a szókincset. A felolvasással szórakoztató módon vezetheted be az olyan fogalmak megismerését, mint a betűk, számok, színek, formák. Információt kap általa az őt körülvevő világról. A témában készült tanulmányok szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek gyakran felolvasnak, nemcsak nagyobb a szókincsük, de a matematikai készségük is fejlettebb.

A meseolvasás a szociális képességek és az érzelmek fejlődését is támogatja, mivel a baba hallja, hogy különböző hangfekvéssel, hangsúllyal, hanglejtéssel fejezed ki az érzelmeket. A társas készségek fejlődését segíti az is, ha arra ösztönzöd a babát, hogy mutasson rá az oldalon a különböző képekre, amikről éppen szó van, és kérdéseket teszel fel neki közben. Az sem baj, ha azokra még csak gügyögéssel felel. Lényeg a kommunikáció. Ha már egy ideje felolvasol neki, észre fogod venni, hogy reagál a hangodra, a karjai és lábai ritmikus mozgatásával.

Az olvasásnak a legnagyobb előnye mégis az, hogy összeköti a baba számára legkedvesebb dolgokat: a hangodat, közelséged a könyvekkel, így a közös olvasási idő megmutatja neki az olvasás fontosságát.

A babákra és a kisgyerekekre is igaz, hogy minél több beszédet hallanak, annál jobban teljesítenek majd később az iskolában – az olvasás pedig az egyik legjobb módja annak, hogy hallja a beszédet a kicsi. Sőt, ha olvasol neki, az abban is segít majd, hogy ő maga könnyebben tanuljon meg olvasni iskolásként: ehhez ugyanis fontos, hogy ismerjen minél több szót, s tudja, hogy azokat hogy kell használni. Megértse, hogy a betűk az oldalakon hangokat, szavakat jelölnek, és ismerje az ábécé betűit.

Ha hangosan olvasol neki, azzal megkönnyíted a babakorból a kisgyerekkori állapotba jutást. A kisgyerekkor számos érzelmi kihívással jár, amiben segíthet, ha minél több történetet olvasol neki gyerekekről. Ezekkel segítesz neki, hogy nézzen szembe a félelmeivel, és segíthetsz oldani a feszültséget benne.

Kisgyerekkorban a szókincs fejlődésében nagy ugrás történik, és a könyveken keresztül erősíted az ismerkedést a betűkkel, formákkal, színekkel, időjárással, évszakokkal, állatokkal, és egyéb dolgokkal.

De a legfontosabb mégis az, hogy az olvasás mint közös időtöltés erősíti a kapcsolatotokat, ami segíti, hogy nagyobb biztonságban, kényelemben érezze magát.

Így érdemes felolvasni

  • Az olvasáshoz szerencsére semmilyen speciális dologra nincs szükség, csak rád, a gyermekedre és egy könyvre. Amíg még kisbaba, egyszerre csak néhány percig olvass neki, de ezt tedd gyakran. Idővel látni fogod, mi érdekli jobban, és amiatt sem kell aggódnod, ha egy könyvnek nem juttok a végére.
  • Az olvasást iktasd be rendszeresen, például a napközbeni szundi és az esti lefekvés előtt, így lehetőséget adsz arra is, hogy egy picit még ölelgessétek egymást, összebújhassatok. Ez a rutin segíti a stresszoldást, megnyugtatja a gyermeked.
  • Napközben is érdemes olvasni, de ilyenkor ügyelj rá, hogy a baba pelusa száraz legyen, ne legyen fáradt és éhes. A könyvek jól jönnek akkor is, ha valahol várakoztok, így kevésbé lesz nyűgös a kicsi.
  • Kisgyermekkorban is fontos, hogy legalább napi egyszer olvass neki, ha lehetséges. Ha kiválasztasz egy szokott olvasási időt, az segít megtanulni a gyermekednek, hogy lehet úgy is pihenni, ha leül egy könyvvel és olvas egy kicsit. Amikor csak lehet, vedd ölbe közben, ez segít, hogy biztonságban érezze magát.
  • Engedd, hogy ő válasszon könyvet, dicsérd meg a választását, kérj segítséget a lapozásban, és azt, hogy mutasson rá az oldalakon azokra a képekre, amikről szó van, így jobban bevonhatod az olvasásba. Látni fogod, hogy a kedvenc szövegekben egy idő után befejezi a mondatokat magától, mondja a mondókákat, stb.
  • Olvass lassan, kifejezően, hogy megértse a történeteket, időnként akár bábokkal el is játszhatod azokat. Ha mondókák, dalocskák vannak a szövegben, bátorítsd, hogy énekeljen, tapsoljon. A szövegen túl beszélgess vele a képekről is, és tegyél fel kérdéseket is ezekhez kapcsolódóan. De a legfontosabb szabály bármilyen életkorban, hogy érezzétek jól magatokat olvasás közben!

Ezeket érdemes forgatni

  • A csecsemőnek érdemes olyan könyvet választanod, ami egyszerű, ismétlődő, ismerős szövegeket és képeket tartalmaz.
  • Az első hónapokban szinte bármit olvashatsz, ilyenkor a hangod a fontos neki. A legjobbak a rímeket, énekeket tartalmazó könyvek.
  • Amint elkezdi megragadni a dolgokat, olvass a babának puha bevonatú könyveket, akár textilből készülteket, amelyeknek élénk színe, izgalmas alakja van. Amikor pedig reagál a dolgokra, azok a könyvek a legjobbak, melyekben ismerős személyek és tárgyak, például babák, játékok, stb. vannak.
  • Amikor már beszélni tanul, válassz olyan könyvet, amely lehetővé teszi, hogy ismételje a hangokat, majd az egyszerűbb szavakat, kifejezéseket is.
  • A 12-24 hónapos kisgyerekek szeretik azokat a könyveket, amelyek ismerős, hétköznapi dolgokról szólnak, és sok képet, fotót tartalmaznak.
  • A kisgyerek érdeklődését fenntarthatod, ha olyan könyveket választasz, amelyekben nagy képek vannak és kevés szöveg egy oldalon. Figyeld meg, melyik témákat szereti, és válassz ezekhez illő könyveket.
  • A 2-3 évesek szeretik az ismétlődő, könnyen megjegyezhető szövegeket, amiket így ők maguk “olvashatnak”.
  • Az ennyi idős gyerekek gyakran rajonganak olyan dolgokért, mint a vonatok, dinoszauruszok, állatok, teherautók, stb. Ebben a korban szeretik a gyerekekről, családról szóló könyveket is.
  • A 2-3 évesek nagyon szeretik a családi fotóalbumokat is, ezért írhatsz akár saját könyvet is, úgy, hogy feliratozod ezeket. A verses, dalos könyvek ennél a korosztálynál is telitalálatnak számítanak.

Forrás: kidshealth.org, kidshealth.org, parents.com

További tippek: