Baba

Mikor leszek újra a régi?

Az idő kerekét sem visszaforgatni, sem siettetni nem lehet, de minden kismama arra vágyik, hogy minél hamarabb olyan mozgékony és csinos legyen, mint a fogantatás örvendetes pillanata és a babavárás izgalmas időszaka előtt.
2008. Május 30.

Mikor leszek újra a régi?

Negyven nap az anyáért

A gyermekágyas időszak (puerperium) a szülés utáni első négy-hat hét, ideje alatt csökken a méhtest mérete, bezárul a méhszáj, és elkezdődik a rendszeres szoptatás. Nem véletlenül írnak elő a természeti népek és ősi vallások olyan időszakot, amikor az anyát nem szabad érinteni. A tisztulási időszakra általában negyven napot számítanak, s ez idő alatt a nők tisztátalanoknak számítottak: templomba nem léphettek, közösségi alkalmakon nem vehettek részt.

Kirekesztőnek tűnhet, de valójában az újdonsült anyák védelmét szolgálja. Így fertőzésmentesen, nyugodtan regenerálódhat szervezetük, a kisebb sérülések. Közben a baba köldökcsonkja is leszárad, eltűnik. Anya és gyermek ebben az időszakban különös gondoskodást, odafigyelést érdemel, és jó esetben kap is.

Távozó kilók, centik és milliliterek

A szüléssel mintegy hatkilónyi súlytól szabadul meg a nő. Ennyit tesz ki a baba, a magzatvíz, a méhlepény, a vérveszteség, a verejtékezés, és nyilván távozik némi széklet is.

A kismamák hasa a szülés után mégis zavarba ejtően nagy. Nemrég szült, néhány órával az esemény után lévő és még nem szült nők közül nem is olyan könnyű megmondani, melyikük van túl a szülésen. A méh a szülést követően mintegy 1 kg, hossza 16-18 cm. A szülés utáni enyhe utófájások és mérsékelt méhösszehúzódások máris elkezdik csökkenteni a méh méretét. Egy héttel később már mindössze feleakkora, majd hat-nyolc hét elteltével alig 100 grammot nyom, és 6-8 cm nagyságú. Ekkor már a nemrég még köldökmagasságban végződő méh újra befér a szeméremcsont mögé.

Miközben a méhizomzat mennyisége csökken, regenerálódik a méhnyálkahártya is. A méhlepény távozása után a vérzés még eltart egy darabig. A távozó véres váladék, a lochia görög neve azt jelenti; a “szüléshez tartozó”. A gyermekágyi folyás mintegy 250 ml, kezdetben élénkvörös színű, erős menstruációs vérzéshez hasonlít, majd mennyisége egyre apad. Élén színe az elején sok vér jelenlétére utal, később, mintegy tíz nap múlva barnás, sárgás, legvégül fehér színűvé válik. A lochia megszűnése azt is jelzi, az asszony újra kész a szerelmi élet teljességére, a közösülésre.

Az esetleges kisebb sérülések a hüvelyen és a gáton mintegy tíz nap alatt gyógyulnak be, így ha minden rendben zajlik, akkor már ez sem jelenthet nehézséget. A 6-8. héten következhet be az első peteérés, és ekkortól a havi ciklus is helyreállhat, noha szoptató nőknél ez rendszerint még várat magára. Ez azonban senkit ne tévesszen meg, a nő ettől kezdve bármikor újra foganhat.

Ami a testsúlyt illeti, ha minden rendben megy, a gyermekágy időszakának végére 10-12 kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg, mint közvetlenül szülés előtt.

Más testtájakon

Nem csak a szülésben közvetlenül részt vevő szövetek regenerálódnak. A hat hét alatt a vérveszteséget is kiheveri az anya, vére oxigénszállítása újra a régi, légzése is könnyebb. Miután gerince és medencéje is felszabadul a nyomás alól, a hólyag sem nyomódik, így megszűnik az akaratlan vizeletcsöpögés. Ha a várandós nő székrekedéssel küzdött, a probléma immár megszűnik. A székletürítés a második-harmadik napon indul meg, végül a második-harmadik hétre válik rendszeressé.

A testhőmérséklet kezdetben kissé megemelkedett, de normálisan nem több 38°C foknál, s fokozatosan csökken a megszokott testhőmérsékletre. Az artériás vérnyomás a szülés után gyorsan csökken, a szülést követő napokban ingadozó, a keringés a gyermekágy hetei után lesz a régi.

Itt a vége

A gyermekágy elteltével esedékes az orvos vagy más szakember kontrollvizsgálata, ami egyáltalán nem modern találmány. Eleink “szakemberei”, bábái, segítőtársai is megvizsgálták az asszonyokat szülés után. Csak akkor engedték, hogy az asszony újra zavartalanul végezhesse dolgát, és teljesen aktív tajga lehessen közösségének, ha a gyermekágyi időszak lezárulásának egyértelmű jeleit látták: megszűnt a folyás, az altest ép volt. Ettől kezdve a nőnek általában termékenysége is a régi, és úgy is tekintették.

Újra a régi?

Természetesen a hat hét nem elég mindenre. A méhnyak és a hasüregnek kilenc hónapja volt arra, hogy alkalmassá váljon a szülésre érett, nagyméretű baba hordozására, ezért nagyjából ennyi időre van szükség ahhoz is, hogy működése visszatérjen a régi kerékvágásba, mérete, szöveti felépítése a fogantatás előttihez hasonló állapotba kerüljön.

A szülés utáni hetekben és hónapokban a méh- és hasizomzat rostjai fokozatosan megrövidülnek, minden felpuhult, kinyúlt szövet újból tartásra tesz szert. A méhet tartó szalagok csak több hónap elteltével lesznek újra a régiek. A méh belsejében hat hónap múlva a méhlepény helye még meglátszik ugyan a méhnyálkahártyán, és sérülékenyebb, mint a szomszédos szövetek, de már teljesen ép, gyógyult képet mutat.

A szövetek visszarendeződése azzal függ össze, hogy a baba és a méhlepény távozásával megszűnik hormontermelésük is, ami a szövetek működését megváltoztatta. A várandósság alatti alacsony tüszőserkentő hormon (FSH) szintje megemelkedik, három hét alatt meghatározóvá válik, a sárgatestserkentő (LH) hormon szintje azonban rendszerint csak a szoptatás befejezése után áll vissza a régi rendnek megfelelően.

Az oxitocin és prolaktin hormonok szintje attól függ, rendszeresen szopik-e a baba. Mindaddig folyamatosan termelődnek, míg a gyermek szopik. A prolaktin a nemi hormonokat gátolja, ezért maradhat el a menstruációs ciklus a szoptatás időszakában. A mellek a szoptatás ideje alatt duzzadtak, utána a mirigyállomány csökken, helyét zsírszövet váltja föl. Összességében a mellek kisebbek, laposabbak lehetnek, mint a várandósság előtt. A mellizmok edzésével lehet tenni teltségéért.

Mit jelent a teljes regenerálódás?

Vajon az anya ugyanolyan aktív és mozgékony lesz, mint azelőtt? A hormonháztartás visszaállása attól is függ, mennyi ideig tart a szoptatás. Egy biztos, önmagában nem képes mindent a várandósság előtt megszokott állapothoz segíteni. Ezt akarni is kell, tettekkel kell tenni érte. A kis jövevény ellátása mellett gondolni kell arra is, hogy az otthoni mozgástér kisebb, mint a szülés előtt. A gyerekkel lehet és kell is kimozdulni, sportolni, tornázni.

Aki kicsit lomhábbnak érzi magát, mérlegelje, mi hiányzik a szülés előtti életéből. Nem csak sportolásra van szükség. A hétköznapi tevékenységeket is érdemes újra átgondolni, és úgy megszervezni, hogy mozgalmas, változatos, mozgékonyságot, némi sétát, gyaloglást igénylő tennivalók, programok is legyenek napirenden.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com