Baba

Mikor kezdenek el valóban játszani a játékokkal a babák?

A játékok nagyon jó eszközei annak, hogy a babák tanuljanak és fejlődjenek, hogy többet fedezhessenek fel a világból, emellett pedig jó elfoglaltság attól kezdve, amikor már valóban játszanak ezekkel a gyermekek.
2020. Július 21.
Mikor kezdenek el valóban játszani a játékokkal a babák? (Fotó: Getty Images)

De mikor is jön el az a pont, amikor már valóban játszanak a játékokkal a babák, nem csak rágcsálják vagy áthajítják a szobán ezeket?

Mia Rosenberg, pszichoterapeuta, az Upsider Therapy tulajdonosa elmondta a Romper.com-nak, hogy a babák valószínűleg már életük első hónapjaiban is érdeklődnek a játékok iránt. A szakember szerint, ahogy fejlődnek a babák, elkezdik felismerni, hogy irányítani tudják bizonyos reakcióikat. Mosolyognak, kuncognak, felfedezik a kezeiket, lábaikat, és nagyjából 3-4 hónapos korukban rájönnek, hogy kezeikkel képesek tárgyakat is megfogni, ezeket felemelni.

Ekkor már megpróbálják elérni az érdekes tárgyakat, játékokat, és ezeket valószínűleg a szájukba veszik. A legizgalmasabbak ilyenkor a csörgők, az élénk színű játékok, a különleges textúrájú könyvek. Azonban ahhoz, hogy valóban szeressenek játszania játékokkal, és emlékezzenek is ezekre, még várni kell néhány hónapot. Ez kb. 5-7 hónapos korukban kezdődik, amikor fejlődik a ragaszkodásuk, és megismerik a tárgyállandóságot (ez jelenti azt, hogy megértik, hogy ha valami kívül esik a látókörükből, az nem tűnik el örökre, hanem még ott van valahol). A szakember szerint a fejlődés ezen állomásán gyakori, hogy a babák ragaszkodni kezdenek egy adott játékhoz.

A játékok nemcsak időtöltést jelentenek, hanem a finom és nagy motoros képességeket is remekül fejlesztik, sőt, az érzelmi, a fizikai, szociális és mentális fejlődésre is hatással vannak. A tökéletes játék életkoronként eltérő lehet Rosenberg szerint:

  • 0-3 hónapos korban nagyon egyszerű játékokat érdemes adni a babáknak, amelyek hangot adnak, zenélnek, hogy követhessék a hangját;
  • 4-6 hónapos korban jöhetnek a biztonságos, világos, puha játékok, amiket érdekes megszemlélni és könnyű megfogni;
  • 6-9 hónapos korban a hangot adó, érdekes textúrájú játékok érdekelhetik leginkább a gyerekeket – de ezek is legyenek biztonságosak, hiszen a babák valószínűleg a szájukba veszik a játékok;
  • 9-12 hónapos korban pedig jöhetnek az interaktív játékok, mint az építőkockák, stb., amikor a babák meg tudják érteni, hogy a játék szórakoztató, társas tevékenység is lehet.

Forrás: romper.com