Baba

Mikor kezdenek beszélni a babák?

Izgatottan várjátok azt a napot, amikor a kicsi azt mondja, hogy "mama" vagy "apa"? Tudd meg, mikor kezdenek el beszélni a babák, és tanuld meg, hogyan javíthatod gyermeked nyelvi fejlődését.
2022. Február 15.
A beszédfejlődés mindenkinél másként alakul (Fotó: Getty Images)

Eddig a baba fő kommunikációs módja a sírás volt. Szerencsére azonban hamarosan hatalmas ugrást tesznek a nyelvi fejlődésben, hiszen nemsokára beszélni is tudnak. De ahogy kúszniuk, mászniuk kell, mielőtt sétálnának, a te kicsikéd is elkezd előbb gügyögni, mielőtt valódi szavakat mondana.

“A gügyögés fontos mérföldkő, mert a valódi kommunikáció kezdetét jelenti – ekkor a baba elkezd kísérletezni a hangokkal, figyel a reakciókra, reagál és társas kapcsolatokat épít ki” – mondja a parents.com-nak Sherry Artemenko, beszédnyelv-patológus.

Beszélgetés és fejlődési mérföldkövek

Amikor a baba elkezd “beszélni”, bőszen csiszolgatja kezdő nyelvtudását. Persze, fogalmad sincs, mit mond, de ez a halandzsa végül valódi szavakhoz vezet. A gagyogás, gügyögés bepillantást enged kognitív fejlődésükbe is – megjegyzik és megismétlik a hangokat, időt szakítanak arra, hogy átgondolják, mit akarnak “mondani”, és megtanulják, hogyan kell használni a verbális és nonverbális jeleket.

Jóval azelőtt, hogy a baba egy szót is szólna, rád figyelve megtanulja a nyelv és a szocializáció szabályait. A babák látják, hogyan reagálsz a hangokra, és megfigyelik, hogyan beszélsz felváltva beszélgetőpartnerekkel. Ezen keresztül megtanulják a nyelvet, és utánozzák azt, ahogy mások verbálisan érintkeznek velük.

A csecsemők verbális fejlődésének szakaszai

Artemenko szerint a baba verbális készségei fokozatosan fejlődnek, ahogy vokális mechanizmusa érik, és ahogy megtanul kapcsolódni a környezetéhez. A gügyögés 4 hónapos kor körül kezdődik.

Az első gügyögések gyakran “p”, “b” és “m” hangokat tartalmaznak, amelyeket az ajkak egyszerű összeillesztésével állítanak elő. Így kezdetben sok “puh puh puh”,”buh buh buh” és “muh muh muh” hangot fogsz hallani.

Íme néhány módszer a baba beszéd- és beszédfejlődésének elősegítésére:

  • Beszélgess a babával!
  • Állj meg, miután elmondtál valamit, hogy legyen idejük feldolgozni a szavaidat és “válaszolni”!
  • Használj különböző hangokat és szótagokat, hogy megpróbáljanak utánozni téged és új hangokat tanulni!
  • Magyarázd el a baba csacsogását, azaz ha azt mondják, hogy “ma ma ba ba”, miközben körülnéz, akkor azt mondod: “Ó, keresed a cumisüvegedet? Hová tűnt az üveg?”

“A kutatások azt mutatják, hogy a csecsemőnek mondott szavak mennyisége pozitívan befolyásolja a nyelvi fejlődést” – mondja Artemenko, ezért használj megfelelő szavakat a baba beszélgetéséhez, olvasásához és énekléséhez.

Mikor mondják ki a babák az első szavukat?

Miután a baba ráhangolta az ajkát és a nyelvét a hangok képzésére, általában 6-7 hónapos korában a gügyögése beszédszerűbbé válik.

Úgy tűnhet, hogy a kicsi véletlenszerű hangokat ad ki, de ha nagyon odafigyelsz, észreveheted a hangszín változásait, amikor beszél. Felemelkedhet a hangjuk egy-egy gügyögés végén, mintha kérdezne, vagy motyoghatnak az orruk alatt, miután a nagyi túlzásba esik, és megcsókolja az arcukat.

Azt is észre fogod venni, hogy gyermeked szünetet tarthat, miután elmondja, amit gondol, és látszólag válaszra vár. Ennek az az oka, hogy a csecsemők gyorsan megtanulják, hogy a beszélgetés egy oda-vissza dolog.

Ennek ellenére összpontosítanod kell arra, amit a baba “mond” és nem arra, hogyan mondja; ha a tónusuk nem egyértelmű, akkor az arckifejezésük és a testbeszédük lehet. Például, ha a kicsinek hatalmas vigyor van az arcán, és fel-alá ugrál, valószínűleg izgalmas híreket oszt meg. Másrészt, ha ráncos a homlokuk az arcukon, és magas hangon mutogatnak rád, akkor a kisbabád épp szid téged.

Mikor kezdenek el a babák tisztán és folyékonyan beszélni?

“A baba első évének vége felé változatos, rövid értelmetlen szótagokból álló hosszabb füzérekkel fog gügyögni, a felnőttek hanglejtését és ritmusát utánozva” – mondja Artemenko. Ez a szakasz az első szavak kimondásának előfutára, ami általában közvetlenül a gyermek első születésnapja körül történik. Kíváncsi vagy, mi lehet ez a varázslatos első szó? “Apa”, “mama”, “baba”, “labda”, “kutyus”, “könyv” és “szia” szokott előfordulni.

A baba beszéde – Mikor kell szakemberhez fordulni?

Ne feledd, a gyerekek különböző időpontokban fejlesztik készségeiket. Mindaddig, amíg a baba gügyögése alakul, reagál rád és másokra, addig valószínűleg nem kell aggódnod. De ha a beszédfejlődésük bármikor leáll vagy visszafejlődik, ha nem gügyögnek, és nincs meg a  szemkontaktus, vagy ha 15 hónapos korukra nem jönnek az első szavak, kérjetek időpontot a gyermekorvoshoz.