Baba

Mikor kezdenek a babák tapsolni?

Igazán imádnivaló, amikor a kisbaba megtanul tapsolni, és ezzel is kifejezheti, ha tetszik neki valami, ha lelkesedik valamiért. Amellett, hogy nagyon aranyos, amikor a baba tapsol, valójában ez egy fontos fejlődési mérföldkő is.
2022. Június 18.
Mikor kezdenek a babák tapsolni? (Fotó: Getty Images)

Ahogy a healthline.com portál írja, a tapsolás – és más kézmozdulatok, mint például az integetés, vagy a dolgokra mutatás – alapvető kommunikációs forma.

Lehetséges, hogy még nem tudja szavakkal elmondani, hogy szereti a banánpürét, de ha minden alkalommal tapsolni kezd, amikor ezt a harapnivalót teszed elé, azzal meg tudja mutatni neked, hogy bizony a kedvére való az étel.

Mikor kezd tapsolni a kisbaba?

Általában a babák 9 hónapos koruk körül kezdenek először tapsolni – de ez csupán egy átlag, és van, akinél ez korábban történik, míg másnál később.

A tapsoláshoz komoly szem-kéz koordinációra van szükség. Előfordulhat, hogy a babánál kezdetben azt látod, hogy egymáshoz közelíti a kezeit, de nem érinti őket össze teljesen.  Kellő gyakorlással azonban hamarosan eljut a tapsolás mérföldkövéig.

A legtöbben azután tanulnak meg tapsolni, hogy elsajátították az ülést, a felsőtestük kinyomását, és kúszó mozdulatokkal próbálkoznak. A felsőtest megerősödése segíti a taps koordinálást is.

A baba először azért tapsol, mert a te mozdulataidat utánozza. Akár örömödben, akár bátorírás miatt tapsolsz, vagy egy gyermekdal vagy mondóka közben, ezt a baba látja, és ő is csatlakozni szeretne. Egy 2013-ban készült kutatás szerint a babák agya aktiválódik, amikor egy felnőttől valamilyen fizikai feladatot látnak. Ez pedig segít nekik végül az adott tevékenység végrehajtásában.

Nagyjából 1 éves kora körül a baba rájöhet arra, hogy a taps a kommunikáció egy eszköze, amivel kifejezheti az örömét, vagy ha valami elnyerte a tetszését, és nem csak utánoz téged.

Mivel ösztönözheted tapsolásra a kisbabát?

  • Indíts el egy dalt, és tapsolj a ritmusára. A babát az öledbe ültetheted, és segíthetsz neki tapsolni az ő kezeivel.
  • Jelezd, mikor jó az alkalom a tapsolásra. Például, ha valaki elfújja a gyertyákat a szülinapi tortáján, akkor hangosan bejelentheted, hogy “Jaj! Tapsoljunk!”, és tapsolj is, hogy a baba lássa.
  • Tapsolj különböző gyorsasággal. A babák szeretik a változatosságot, ezért izgalmas és vicces lehet, ha úgy tapsolsz, hogy felgyorsítod vagy lelassítod.
  • Adj gyakran pacsit a babának. Ez erősíti a szem-kéz koordinációt, és megtaníthatod neki, hogy a tenyerek összecsapása egy módja annak, hogy kimutassuk, ha valami jó történt.

Ahogy a whattoexpect.com portál is írja, a babák szintén 9 hónapos koruk körül kezdhetnek integetni, és rámutatni a dolgokra. Kiemelik, hogy amikor a kisbabák mások hangjait és gesztusait másolják, az több, mint egy aranyos trükk, ugyanis annak a jele is, hogy nonverbális kommunikációs készségeket tanulnak. Ez a lépés előzi meg a szavakkal való kommunikációt.

Forrás: healthline.comwhattoexpect.com