Baba

Mikor kezd el a baba a játékok után nyúlni?

Újszülöttként a baba valószínűleg apró kis ökölbe szorítja az ujjait, de nem sokkal később rájön, hogy a kezeivel bizony el is tudja érni a dolgokat.
2020. December 01.
Mikor kezd el a baba a játékok után nyúlni? (Fotó: Getty Images)

Mikor lehet számítani erre a fejlődési mérföldkőre?

A baba nagyjából 5 hónapos korában kezd az ismerős tárgyak után nyúlni, de néhány kisbaba már 3 hónapos korára a játékok, a kutya után nyúl, és természetesen anyát és apát is eléri. Mivel minden kisbaba más, és a fejlődésük sem teljesen egyforma ütemben zajlik, ezért van, aki egy kicsit korábban, van, aki egy kicsit később éri el ezt a mérföldkövet.

Hogyan lehet segíteni a babát?

Az újszülöttnek – aki napjai nagy részét még alvással tölti – nincsenek kiterjedt ismeretei az őt körülvevő világról. Ahogy a kisbaba egyre több időt tölt ébren, figyelmesen, gyorsan fejlődő érzékei is új lehetőségeket nyitnak meg előtte. Mielőtt a kicsi utána nyúl a dolgoknak, két fontos felfedezést tesz: egyrészt, hogy a kiságyon és a játszószőnyegen kívül van egy egész világ, emberekkel, játékokkal, tárgyakkal, másrészt pedig, hogy a dolgok elérésében a karjai és kezei lesznek a segítségére.

A babának a szülő is segíthet abban, hogy felfedezze, hogyan érheti el a dolgokat, például ha játékokat tesz a játszószőnyegre, vagy a kiságy fölé kiságyforgót. A játékidő közben a játékokat célszerű a babához közel, könnyen elérhető helyre tenni – természetesen szülői felügyelettel legyen a kicsi -, így ő is láthatja és megpróbálhat utánuk nyúlni, a szülő pedig megdicsérheti a próbálkozásért. Lehet, hogy még nincs meg a megfelelő szem-kéz koordinációja, hogy kézbe tudja fogni, ami után nyúl, de minden interaktív játék, amit játszol vele, segít neki.

Ha a baba 5 hónapos koráig sem nyúl a játékok, tárgyak után, az sem ad feltétlenül okot az aggodalomra. Lehet, hogy csak habozik, és ezért nem próbálja elérni a dolgokat – a babák is lehetnek szégyenlősebbek -, vagy eddig egyszerűen nem mutattak még neki olyasmit, ami annyira felkeltette volna az érdeklődését, hogy utána akarjon nyúlni. A sok játékidő, sokféle tárggyal tudja támogatni a baba növekvő tértudatát és motorikus készségeit.

Forrás: whattoexpect.com