Baba

Mikor kell növelni a fehérjebevitelt?

Az ajánlott napi protein bevitel (RDA) -az a minimális mennyiség, ami az egészség fenntartásához kell - 8g/testtömeg(kg)/nap - egy átlagos testalkatú nőnek 46g. Ez a napi kalória bevitelnek mindössze 10%-át jelenti.
2016. Október 14.

A National Health and Nutrition Examination Survey felmérése szerint az amerikai nők átlagosan 68g fehérjét fogyasztanak naponta. Az elégséges protein bevitelhez nem kell egyebet tenni, mint rendszeresen fogyasztani az alábbiakat: hal, dió, bab, olajos magvak, tejtermékek, beleértve a joghurtot is.

Vannak azonban olyan állapotok mikor szükség lehet a fehérjebevitel növelésére:

1. Ha sokat mozogsz

Ez heti 4-5 alkalommal 35-40 perces közepes intenzitású mozgást jelent. Ez esetben 1,2-2g/ttkg/nap fehérjebevitelre van szükség az izomszövet újjáépüléséhez, különösen, ha nagy intenzitású mozgásokat végzel – mondja Nancy Rodriguez, a Connecticut Egyetem Táplálkozástudományi Karának egyetemi tanára.

2. Ha fogyni szeretnél

A fehérjéket hosszabb ideig tart megemészteni, mint a szénhidrátokat, így tovább marad fenn a teltségérzés. Ha a napi kalória beviteled 30%-át fehérjével fedezed természetszerűleg kevesebbet eszel. A protein csökkenti az étvágyat és segít kezelni az étel utáni sóvárgást. Kalóriamegvonáskor 1,8-2g/ttkg/nap mennyiségre érdemes növelni a fehérje fogyasztást, ahhoz, hogy az izomvesztést elkerüljük.

3. Ha középkorú vagy

Az idősödő szervezetnek több fehérjére van szüksége az izomszövet fenntartásához és a csontritkulás elkerüléséhez. Rodrigez a napi RDA duplázását tartja szükségesnek ennek érdekében, mely így a napi kalória bevitel 15-25%-át jelenti.

Mennyi fehérjére van szüksége a gyerekeknek?

Testtömeg arányosan a gyerekeknek is több fehérjére van szüksége, mint a legtöbb felnőttnek. A kívánt fehérjebevitel átlagban a gyermekeknél: 1,86-0,9 g/nap/testtömeg. A napi energiaszükséglethez viszonyítva a fehérje a teljes bevitt energia 15 százalékát tegye ki.

Korcsoport szerinti bontásban:

1-6 éves kor: 1,2 g/nap/testtömeg kg, azt követően pedig 1g/nap/testtömeg kg.

Hogy a megfelelő mennyiségű fehérjét megkapja a gyerek, kapjon minél több tejterméket, tojást, halat, húst, olajos magvakat, gabonát, hüvelyeseket.

Forrás: Medipress - Babaszoba