Baba

Mikor ihat tejet a baba?

A tehéntejet és a tejtermékeket nem szabad túl korán és túl nagy mennyiségben bevezetni a gyermek étrendjébe, mert megterhelhetik emésztőrendszerét, veséit, a magas fehérjetartalmuk miatt.
2020. December 08.
Mikor ihat tejet a baba? (fotó: Getty Images)

Mikor vezessük be a tejet, tejtermékeket a hozzátáplálás során?

A tejtermékek táplálékallergénnek minősülnek, azok is, amelyeket 6 hónapos (legkésőbb 26 hetes) kortól beiktathatunk az étrendbe, azaz a zsírdús natúr joghurt, a kefír, a vaj, a cottage cheese, a natúr, pasztörizált, félkemény/kemény sajtok, a rikotta és a natúr, zsírdús túró is.

Az aktuális nemzetközi allergia-prevenciós irányelvek szerint 1 éves kora előtt az egészséges gyermeknél megelőzés céljából, kis mennyiséggel, fokozatosan bevezetendőek a gyakori táplálékallergének, köztük a tejfehérje is. 12 hónapos kor alatt tehéntejet azonban nem lehet adni a babának, de az említett, egyéb tejtermékeket már igen.Az ajánlások szerint 1 éves kortól be lehet vezetni a gyermek étrendjébe a pasztörizált tehéntejet, ezelőtt azonban a pasztörizált kecsketejet sem javasolt fogyasztania. Sok szakember azonban még 2-3 éves kor alatt nem ajánlja a tehéntejet.

Mennyi tejet fogyasszon a gyermek?

A tejtermékek gazdag kalcium-, foszfor-, A-vitamin-, D-vitamin-, B-vitamin- (B2 és B12) és fehérjeforrások, az egészséges csontok és fogak fejlődése miatt fontos a fogyasztásuk.

  • 12-24 hónapos korban naponta 2-3 csésze (480-720 ml) pasztőrözött, teljes tej ajánlott a legújabb ajánlások szerint.
  • 2-3 éves korban a teljes napi tejbevitel naponta legfeljebb 2 csésze lehet (480 ml), a 4-5 éves gyermekek számára legfeljebb 2,5 csésze (600 ml).
  • A 2-5 év közötti gyermekek fogyaszthatnak pasztőrözött, zsírtalan (sovány) vagy alacsony zsírtartalmú tejet is.
  • 2 éves kor alatt fontos, hogy ne a csökkent zsírtartalmú vagy alacsony zsírtartalmú tejet fogyasszon a gyermek, kivéve, ha a gyermekorvos valamilyen egészségügyi okból kifolyólag másképp nem javasolja.

Amennyiben egy gyermeknek speciális igényei vannak, például tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia) miatt, az étrendi változtatásokat érdemes szakorvossal megbeszélni, aki tud javaslatot tenni a tejtermékek helyettesítésére.Forrás:

uptodate

euro.who.int

healthydrinkshealthykids