Baba

Mikor fordul hasról hátra a baba?

A baba mozgásfejlődése során fontos mérföldkő a gurulás, forgás, átfordulás. Mennyi idős korában tud a baba a hasáról a hátára fordulni?
2021. Február 26.
Mikor fordul hasról hátra a baba? (Fotó: Getty Images)

A baba mozgásfejlődése során meghatározott sorrendben követik egymást a nagymozgások. A forgást a kúszás előtt sajátítják el a babák.

Ahhoz, hogy a baba át tudjon fordulni az egyik oldaláról a másikra, tudnia kell megfelelően kontrollálnia a fejmozgását, és a nyaka, illetve a karjai izmainak is eléggé meg kell erősödnie ehhez a manőverhez.

Mikor fordul át a baba a hasáról a hátra, a hátáról a hasára?

A 6-7. hónap környékén tanul meg a baba mindkét irányba forogni, de az egyik irányba akár már 4 hónapos kora tájékán is képes lehet átfordulni. Általában előbb tanulnak meg a hasukról a hátukra átfordulni a babák, majd ezt követően a hátukról a hasukra. De teljesen rendben van a mozgásfejlődés szempontjából az is, ha a baba először a hátáról a hasára fordul át, és csak utána forog a hasáról a hátára.

A mozgásfejlődés minden babánál egyedi ütemben történik, de vannak bizonyos időhatárok, amelyeken belül meg kell kezdődnie a különféle mozgásoknak. Ha a baba 6-7. hónapos korára nem tud átfordulni, érdemes beszélni erről a gyermekorvossal.

Hogyan segíthetjük a babát a hasról hátra, hátról hasra forgásban?

Ahhoz, hogy a baba felkészülhessen az átfordulásra, tegyük gyakran a hasára. A pocakidő során gyakorolhatja, hogyan tartsa, emelje a fejét, és megtanulja a hasáról kitolnia magát – ezek előzik meg az átfordulást a mozgásfejlődés során.

Az első átfordulás időzítése meglepetésszerű lehet, ezért fontos ügyelni rá, hogy kezünkkel mindig stabilan megtartsuk, ha a pelenkázó asztalon vagy más magasabb felületen van. Azután, hogy át tud fordulni, szintén ne hagyjuk egyedül egy pillanatra sem. Mivel még nem tapasztalt korábban hasonló mozgást, az első néhány alkalommal a gyors helyzetváltozás ijesztő is lehet a babának, és tapasztalhatunk sírást is.

De hamarosan rá fog jönni, hogy mennyire jó dolog a forgás! Átfordulhat egy játék felé, hogy meg tudja ragadni azt, vagy a közös játék közben anya vagy apa irányába, hogy közelebb tudjon menni, de önmagában is szórakoztató lehet számára az ide-oda gördülés. De vannak babák, akik közlekedésként is alkalmazzák a forgást.

Források: 

parents.com

babaszoba.hu