Baba

Mik azok a fantom babarúgások?

Talán elsőre furcsán hangzik ez a kifejezés, ám a szakemberek szerint nem is annyira szokatlan ez a jelenség.
2020. Április 22.
Mik azok a fantom babarúgások? (Fotó: Getty Images)

A terhességben az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy érzed a pocakodban a babádat, ezért nem is csoda, ha ez az érzés hiányzik, ha a kicsi már megszületett. De mi van akkor, ha a baba rúgásait még ilyenkor is érzed időnként?

Képzeld el, ahogy a kiságyban fekvő babádat nézed, és hirtelen olyan rúgásokat érzel, mintha egy baba rugdalna a pocakodban. Ez váratlan, zavaró, és őszintén szólva egy kissé ijesztő érzésnek tűnhet. De ne ess pánikba, ha ezt tapasztalod! Több anya érez hasonlót, mint azt elsőre gondolnád.

Először is fontos leszegezni, hogy a fantom babarúgások nem ugyanolyanok, mint az álterhesség, azaz a pszeudocézis, ami egy olyan állapot, mely során a nő a terhesség tüneteit észleli magán, miközben nem terhes. A fantom babrúgások ettől különböznek, de nem készült sok vizsgálat a témában, ezért még nincs túl sok információ erről.

2019-ben az ausztráliai Monash Egyetem kutatói vizsgáltak 197 nőt, akik korábban terhesek voltak, és fantomrúgásokat tapasztaltak ezután. A jelentés megállapította, hogy míg a kutatásban résztvevő nők 40%-a tapasztalt fantomrúgásokat az első terhessége után, a tudományos szakirodalomban erről még korábban soha nem számoltak be. A felmérésben résztvevő nők a rúgásokat meggyőzőnek, valódi rúgásérzésűnek, csapkodásnak írták le. Volt olyan nő is, aki a szülést követően 28 éven át érzett ilyen rúgásokat.

Miért érzik ezt néhányan, míg mások soha?

Nehéz megmagyarázni a jelenséget, de az biztos, hogy valójában senki sem rúgást érez, hanem valami mást, amit rúgásként definiál. Dr. Jill Hechtman, a Tampa Szülészeti Központ orvos igazgatója azt nyilatkozta a Romper.com-nak, hogy a fantomrúgás egyfajta észlelés, amely fizikailag nem valós. Ez az érzés különösen jellemző a nemrég szült nők esetén, akik még jól emlékeznek erre az érzésre, és valószínűleg hiányolják is azt. Ha valaki egy rúgáshoz hasonlót észlel, azt az agya automatikusan rúgásnak fogja gondolni.

Tehát mi okozza ezt az érzést?

Az orvosok valójában nem tudják biztosan, mi állhat ennek a hátterében. Dr. Hechtman szerint ez feltehetőleg olyan emésztőrendszeri gázokból származhat, amelyet általában a szülés után észlelnek a nők. Dr. Tamika Cross, nőgyógyász szerint pedig a fantom rúgások vagy a bélmozgás, vagy a hasfal izmainak összehúzódása miatt érezhetők. De ezek lehetnek méhösszehúzódások is, miközben a méh a szülés után visszarendeződik a helyére. A szülést követően ugyanis nagyon sok dolog történik odabent, és a szervek mozgása következtében érezhető lehet akár ilyesmi is.Tehát ha ehhez hasonlót tapasztalsz, ne aggódjon, ez teljesen normális, semmi különös nem történik odabent. A szép emlékeidet pedig felidézheti a babavárásról.