Baba

Miért vesznek a babák mindent a szájukba?

Elsőre biztos a fogzás jut eszünkbe, de nem ennyire egyszerű a válasz. Lehet, hogy furcsa, de ez a baba fejlődésének természetes velejárója.
2021. Október 18.
Miért vesznek a babák mindent a szájukba? (fotó: Getty Images)

Takarócsücsök, gumikacsa, szösz, gabonapehely a padlón – bármi is legyen, valószínűleg már megfordult a baba szájában. A csecsemőknél az a jelenség, hogy mindent a szájukba vesznek valamikor négy hónapos korukban kezdődik, amikor már képesek arra, hogy a kezüket a szájukhoz emeljék, bekapják és akár szopják az ujjukat. Egy féléves baba pedig már szinte mindent a szájába vesz, ami a kezébe akad és amit csak meg tud fogni.

Bármennyire is aggasztó tud lenni, hogy minden koszt, szöszt és porcicát a szájába vesz a baba, ez teljesen normális jelenség és a fejlődése velejárója. De mi minden állhat e késztetés mögött?

Önmegnyugtatás

A csecsemő már születése pillanatától keresi a módját, hogyan vigasztalhatja magát, ha fáradt, kényelmetlenül érzi magát vagy éhes. És amint felfedezi, hogy a keze és az ujjai mindig kéznél vannak, rá fog jönni, hogy van egy biztos módja annak, hogy megnyugtassa magát.

A világ felfedezése

Ahogy telnek a hónapok, a csecsemők kezdik észrevenni, hogy a kezük hasznos eszköz a környezet felfedezéséhez. Észre fogod venni, hogy a kicsi elkezd csapkodni, markolni és nyúlni mindenért, ami a közelben van – és ha egyszer a baba meg tud fogni egy tárgyat, garantáltan a szájába veszi.

Fogzás

A csecsemőknek általában 6 hónapos koruk körül bújik ki az első foguk, bár vannak kisbabák, akiknél néhány hónappal korábban vagy később (akár 12 hónapos kor után is) következik ez be. Mielőtt kibújna a fog, észre veheted, hogy a baba mindent a szájába vesz, mindent rágcsál, hogy enyhítse a kellemetlen fogzási tüneteket.

Lehetséges, hogy ezzel erősödik az immunrendszerük

Amikor a baba a szájába vesz valamit a padlóról, akkor ezzel különféle baktériumoknak és vírusoknak is kiteszi magát, ezzel az immunrendszerét edzi. Létezik olyan hipotézis, miszerint azok a csecsemők, akik túl steril környezetben élnek és szinte soha, semmennyi koszt nem vesznek a szájukba, hajlamosabbak az asztmára és az allergiára. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól minden koszt nyugodtan bízzunk a gyerekre, de nem kell túlságosan kétségbe esni, ha valamennyi piszokkal találkozik a baba.

Óvintézkedések

Persze, ha tisztában vagyunk azzal, hogy beléptünk ebbe a szakaszba, amikor a baba mindent a szájába vesz, akkor néhány biztonsági óvintézkedést bevezethetünk. Ne érjen el olyan dolgokat, amelyek veszélyesek lehetnek: aprópénz, elem, gombok, golyók, konyhai szivacs, vezetékek, stb. Távolítsunk el mindent, ami fulladásveszéllyel járhat. Mindent, ami túl apró, túl pici. Tartsuk távol a mérgező dolgokat is, pl. gyógyszerek, tisztítószerek, filctollak, mosószerek, szappanok. Romlandó élelmiszerrel sem jó, ha találkozik a baba. A kutya kedvenc gumijátéka sem a baba szájába való.Miután minden óvintézkedést megtettél, fogadd el, hogy még így is a szájába fog venni a kisbabád olyan dolgokat, amelyeket te soha nem vennél. Ha a veszélyes tárgyakat elpakoltad, akkor legalább nyugodsz lehetsz, hogy csak némi kosszal találkozhat a babád. Azért felügyelet nélkül soha ne hagyd!(Cikk forrása: whattoexpect.com)