Baba

Miért van a babák ujja egyfolytában a szájukban?

Azokban a pillanatokban, amikor a babák éppen nem alszanak vagy esznek, gyakran töltik az idejüket azzal, hogy az ujjacskáikat rágcsálják. Még ha a szülők szerint nem is tűnik így, de erre bizony nagyon jó okuk van.
2020. Február 20.
Miért van a babák ujja egyfolytában a szájukban? (Fotó: Getty Images)

Dr. Alison Mitzner gyermekorvos szerint az első hónapokban a babák felfedezik a szájukat, kezüket, és a hüvelykujjuk rágcsálását arra használják, hogy megnyugtassák magukat. 4-5 hónappal a születésük után sok időt tölthetnek azzal is, hogy az egész öklüket a szájukba teszik és rágcsálják – ez lehet a fogzás első jele. Az öklöcskéjük ugyanis olyan, mint egy megbízható, mindig jelen lévő rágóka, így nem véletlen, hogy ez az egyik önmegnyugtató módszerük.

De mi van akkor, amikor még nem kezdődött el a fogzás?

Mielőtt a fogzás megkezdődik, a csecsemők azért rágcsálhatják az öklüket, ujjacskáikat, mert úgy fedezik fel az őket körülvevő világot, önmagukat, hogy a szájukba vesznek mindent, amire kíváncsiak. Nagyjából 2 hónaposak a csecsemők, amikor rájönnek, hogy van kezük – ez pedig egy igazán izgalmas felfedezés a számukra. A kéz motoros fejlődése igazán összetett dolog, a kisujjtól indulva halad a hüvelykujj felé, ezért ha a babák úgy ragadnak meg dolgokat, hogy közben nem mozgatják a hüvelykujjukat, az teljesen normális.Miután a babák felfedezik a kezüket, minden mást is a szájukba akarnak venni. – Ők így tanulnak, és még nem tudják, mi az, amit a szájukba vehetnek, és mi az, amit nem. Éppen ezért nagyon fontos, hogy biztonságos legyen az otthonuk, hiszen minden tárgyat meg akarnak majd fogni, és a szájukba tenni – magyarázta Dr. Mitzner.

Kell aggódni a kórokozók miatt?

Érthető, ha felmerül a szülőkben a kérdés, hogy kell-e aggódniuk a kórokozók miatt, ha a babák folyton a szájukba veszik a kezüket. A gyermekorvos azt javasolja, tegyenek meg mindent, hogy a kicsi keze tiszta legyen, de ne aggódják túl a dolgot. – Amíg a babák nem kúsznak-másznak, addig nem kell különösebben aggódni, utána pedig úgyis megtesznek mindent a szülők, hogy a környezet a lehető legtisztább legyen – mondta a szakember.

A csecsemőknek természetes reflexe is van arra, hogy a cumisüveget, édesanyjuk mellét szopják, hogy ételhez jussanak, ami gyakran áttevődhet a hüvelykujj szopására is. Ez biztonságérzetet is jelent a babának, és néhány babánál meg is maradhat szokásként, mint önmegnyugtatás, vagy ami segít nekik elaludni. Erről általában maximum 4 éves korukban leszoknak, de ha esetleg még ekkor is megmarad a szokás, érdemes lehet gyermekorvossal is beszélni a dologról.(Cikk forrása: romper.com)