Baba

Miért változhat az anyatej színe?

Akármilyen furcsán is hangzik, a lefejt anyatejnél észrevehetjük, hogy akár különböző színe is lehet bizonyos adagoknak. Mi ennek az oka, és mit jelentenek a leggyakoribb színek?
2020. Augusztus 23.
Miért változhat az anyatej színe? (Fotó: Getty Images)

Deborah Dominici, laktációs tanácsadó elmondta a Romper.com-nak, hogy az anyatejnek sokféle színe lehet, amit csak akkor vehet észre az anyuka, ha mellszívót használ. Ismert, hogy az elfogyasztott ételek hatással lehetnek az anyatej összetételére, de az kevésbé, hogy akár a színére is. A La Leche League International szerint többségében az határozza meg, milyen színű az anyatej, hogy milyen ételekben gazdag az étrend.

Azonban időnként az étkezésen kívül más is hatással lehet az anyatej színére, de ez az esetek többségében ártalmatlan jelenség. Mit jelenthetnek az egyes színek?

Áttetsző vagy kék

Az első tej, amely először ürül a szoptatás során, valamivel alacsonyabb zsírtartalommal, és magasabb víztartalommal rendelkezik, ezért lehet gyakran áttetsző vagy kékes a színe Rebecca Costello, laktációs tanácsadó szerint. Ahogy a zsírtartalom növekszik, a tej erősebb fehér, sárgás színűre válthat. A kékes, áttetsző anyatej is jót tesz a babának, ez is tökéletesen egészséges.

Zöld

Costello szerint minden erős színű, ízű étel potenciálisan befolyásolhatja az anyatej színét, ízét. De ez nem azt jelenti, hogy ez olyan változás, amely rosszat tenne az anyatejnek, amitől káros lenne. Bár megdöbbentő lehet a zöld tej, nagy valószínűséggel a korábban fogyasztott kelkáposzta, spenót, leveles zöld eredménye.

Sárga vagy narancssárga

A sárga, narancssárga tejre több magyarázat is létezik. Dominici szerint a leggyakoribb, hogy magas béta-karotin tartalmú étel – például sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, stb. – fogyasztása okozza. A fagyasztott anyatej is lehet sárgás, akár a röviddel a szülés után lefejt tej. A megfelelően tárolt fagyasztott anyatej biztonsággal adható a babának akkor is, ha sárga a színe. – A tej sárga árnyalata jelezheti azt is a szülés utáni első héten, hogy magas az előtej, a kolosztrum koncentrációja – mondta Dominici.

Vér van benne, vagy rozsdabarna a színe

Costello szerint közvetlenül a szülés után egyesek kis mennyiségű sötétbarnás vért láthatnak a kolosztrumban vagy az anyatejben. Ennek az oka, hogy a terhesség alatt, ahogy a tejcsatornák növekednek, kiszélesednek, az emlőn belül ez járhat némi vérzéssel. Ezt mossa ki az anyatej. A kis mennyiségű vér az anyatejben általában ártalmatlan, azért érdemes jelezni a kezelőorvosnak.Ha a vér élénkvörös, különböző időpontokban, annak a mellbimbó sérülése, illetve a tejcsatornák mélyebb sérülése is állhat a hátterébe. Ebben az esetben mindenképpen érdemes beszélni a kezelőorvossal.

Fekete

Bármilyen ijesztő is, a feketés vagy fekete anyatej nem ad okot az aggodalomra: ez valószínűleg bizonyos gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok mellékhatása. Ilyen esetben is mindig érdemes egyeztetni az orvossal.

Neon

Előfordulhat, hogy az anyuka fényes, neon színű anyatejet fej le. Ez is lehet különböző gyógyszerek mellékhatása, de baktériumok is okozhatják. Ebben az esetben is célszerű beszélni a kezelőorvossal.Forrás: romper.com