Baba

Miért tapasztalhatsz görcsölést a szülés után?

A szülés után sokan tapasztalnak görcsöket, melyek általában a második és harmadik napon a legerősebbek, de egy-két héten belül meg kell szűnniük.
2022. Február 27.
Miért tapasztalhatsz görcsölést a szülés után? (Fotó: Getty Images)

Mi okozza a szülés utáni görcsöket?

A görcsölés szülés után akkor jelentkezik, amikor a méh a terhesség előtti méretére és alakjára kezd visszahúzódni. A méh közvetlenül a szülés után nagyjából 1 kg súlyú, egy héttel később pedig már fele akkora. Hat héttel a szülés után nagyjából 60 grammosra csökken.

A görcsök egy másik fontos feladata, hogy szűkítik az ereket a méhben, ezzel akadályozva, hogy az anya túl sok vért veszítsen a szülés után.

Az első babás édesanyáknál általában enyhébbek lehetnek a görcsök, de gyakran erősödhetnek minden többedik szülés után. A görcsök a szülést követő első két napban lehetnek a legintenzívebbek, és nagyjából a harmadik napon csökkenhet az erősségük. Azonban több hét is lehet, amíg a méh visszahúzódik a terhesség előtti méretére.

A szoptatás is kiválthatja a szülés utáni görcsöket, vagy intenzívebbé teheti. Ennek az oka a szoptatás során felszabaduló oxitocin hormon, ami összehúzódásokat okoz. Ez valójában jó dolog, a görcsök segítik, hogy a méh gyorsabban húzódjon vissza a normál méretére, csökkentve a szülés utáni vérszegénység kockázatát, amit a vérveszteség okoz.

Kell aggódni a görcsök miatt?

A szülés utáni görcsök egy része teljesen normális, és otthon is kezelhető, de erősebb fájdalom és egyéb tünetek esetén ajánlott orvoshoz fordulni.

Az alsó hasban tapasztalt erős fájdalmat, okozhatja méhfertőzés, melyet endometritisnek neveznek, a hát alsó részébe vagy oldalára kiterjedő fájdalom oka pedig lehet húgyúti fertőzés is. Azt is jelezni kell az orvosnak, ha tartós fájdalom vagy bőrpír tapasztalható a császármetszés vagy a hüvelyi sebek körül.

Ha néhány nap múlva sem enyhülnek a görcsök, vagy ha a fájdalom nagyon erős, keressük fel az orvost. Az alábbi tüneteket is jelezni kell az orvosnak:

  • láz
  • fájdalom vagy égő érzés vizeletürítéskor
  • kellemetlen szagú folyás

Mivel lehet enyhíteni a szülés utáni görcsöket?

A görcsök normálisak, de nem muszáj ezeket elviselni. Érdemes az orvosnál érdeklődni, milyen fájdalomcsillapítót lehet használni ezek csökkentésére.

Néhány további tipp, ami segíthet:

  • légzőgyakorlatok vagy relaxációs technikák is segíthetnek elvonni a figyelmet a fájdalomról
  • érdemes próbálkozni a gyakori vizeletürítéssel, még akkor is, ha nem érezzük a késztetést – a telt hólyag ugyanis akadályozza a méh teljes összehúzódását, és fokozza a görcsöket
  • tegyünk párnát vagy melegítőpárnát az alhas alá
  • finoman masszírozzuk át az alhasat

Forrás: babycenter.com