Baba

Miért szeretik annyira a babák a kukucsozást?

Az egyik első közös játék, amit a babával lehet játszani, az a kukucsozás. Ez a játék elképesztően izgalmas és érdekes a babák számára, és nagyon jól tudnak rajta szórakozni. De miért szeretik ennyire?
2021. Január 07.
Miért szeretik annyira a babák a kukucsozást? (Fotó: Getty Images)

Dr. Danelle Fisher, a Providence Saint John Egészségügyi Központ (Providence Saint John’s Health Center) gyermekorvosa és gyermekgyógyászati alelnöke szerint a babák azért szeretik annyira a kukucsozást, mert ilyenkor boldog arcokkal kerülnek interakcióba, ami játék a számukra. “A személy eltűnik és azonnal megjelenik, és ezt viccesnek gondolják” – idézi a szakértőt a Romper.com.

A Babycenter.com szerint a kukucs játék azt utánozza, amit a babák ilyenkor kezdenek megérteni a világról: hogy a tárgyak és az emberek akkor is léteznek, amikor nem látják őket. A gyors eltűnéseket és ismételt előbukkanásokat pedig ezért tartják mulatságosnak. Ez a koncepció más néven a tárgyállandóság, amely megértése fontos mérföldkő a babáknak – ezt általában 4 hónapos koruk után érik el. Amikor ezt elérik a babák, az egy kognitív fejlődési ugrásnak, a memória és az absztrakt gondolkodási képesség területén bekövetkezett fejlődésnek a jele.

A BBC.com szerint a kukucs játék a jó viccek alapstruktúrájára épül, a meglepetés és az elvárások egyensúlyára. A cikk felidézi Gerrod Parrott és Henry Gleitman kutatók 6, 7 és 8 hónapos babák bevonásával készült tanulmányát. Ennek során a kukucs játék a legtöbbször a hagyományos módon zajlott, míg máskor a felnőtt elrejtőzött, majd egy másik felnőtt jelent meg helyette. Ezekről felvételek készültek, melyeket független megfigyelők értékeltek olyan szempontból, hogy mennyire mosolyogtak és nevettek a babák a játék közben.

A játékok során, amikor más felnőtt bukkant fel, nem pedig az, aki elbújt, a babák kevésbé mosolyogtak és nevettek, pedig ez volt a meglepőbb játék. Az életkor előrehaladtával nőtt a különbség a hagyományos és a trükkös kukucs játék élvezetében, és a 8 hónapos babák élvezték a legkevésbé a trükkös játékot.

A kutatók úgy értelmezték, hogy a játék arra támaszkodik, hogy az eredménye megjósolható. Ahogy a babák növekednek, úgy az elvárásuk az eredménnyel kapcsolatban is erősebb lesz, így nagyobb lesz az eltérés a valódi történtekhez képest, és így egyre kevésbé találják viccesnek.

A kukucsozás népszerűségének további titka, hogy ahogy a babák idősebbek lesznek, a szülők a gyermekek új képességeihez alakíthatják a játékot. Először, amikor a babák még nagyon kicsik, a szülők egyszerűen bejelentik, hogy érkeznek, mielőtt a babák figyelmének fókuszába kerül az arcuk. Ahogy a babák kicsit nagyobbak lesznek, már elrejtőznek a szülők, majd újra előbukkannak a játék során, majd nagyjából egy évvel később a babák már maguk rejtőznek el és tűnnek elő. A játék tökéletes egyensúlya annak, amit a babák tudnak a világról, amit képesek irányítani, és amin meglepődnek.

A kukucsozás stimulálja a babák érzékszerveit, segíti a nagy motoros képességek épülését, erősíti a vizuális követést, jótékonyan hat a szociális fejlődésre, és a humorérzékre is – írja a Whattoexpect.com. A portál szerint bármilyen alkalom, amikor a baba ébren van, kipihente magát és nem éhes, remek idő a kukucsozásra. Az újszülött babákat elbűvölik az arcok, ezért velük érdemes úgy játszani, hogy a szülők csak a kezükkel takarják el az arcukat. A nagyobb babáknál már a játék különböző variációit is ki lehet próbálni, például, hogy a szülők elrejtőznek valami mögé, vagy éppen egy játékot rejtenek el, majd azt fedik fel, esetleg, hogy csak félig rejtik el, hogy gyermekük utána nyúljon, vagy egyszerűen csak szórakoztassa.