Baba

Miért kenik a babák az ételt a hajukba?

Sok szülő figyel fel arra, hogy amikor gyermeke enni tanul, szívesen hajigálja el az ételt, borítja fel a tányért, és kenegeti a mártást a hajába. Nem az arcára. A hajába. Miért csinálják ezt a babák?
2020. Február 01.
Miért kenik a babák az ételt a hajukba? (Fotó: Foter)

Az is előfordulhat, hogy a baba azonnal sír, ha koszos lesz a keze vagy az arca, és azt várja, hogy a szülő letörölje az ételmaradékot, de ha a hajába ragad valami, azt imádja! – A csecsemők számára az ételek nem csak az ízlelést stimulálják. Az étel egyszerre serkenti az ízlelést, a szaglást, a látást, a tapintást, sőt néha még a hallást is. Ezért természetes, ha úgy eszik a kicsi, mintha az egy új élmény lenne, és teljesen belefeledkezik – magyarázza Dr. Jay Lovenheim, gyermekorvos.

A csecsemők nagyon tapintásközpontúak, a kezüket, szájukat és más testrészeiket használják, hogy megértsék a világot. Az ételek változatos textúráit, tapadását, simaságát vagy durvaságát, hőmérsékletét, szárazságát vagy nedvességét egyenesen imádják!

Ha szülőként hagyjuk, hogy az ételt belekenje a kicsi a hajába, az valójában jót tesz neki, mint egyfajta tanulási mechanizmus. Ha pedig kanalat is kap, akkor azzal is támogatjuk, hogy egyedül fedezze fel az új ételeket. Igaz, így is sokat kell majd utána takarítani, de hosszú távon nagyon hasznos lesz ez a számára.

Az ételeket a kisgyermek azért is keni magára, és azért önti a padlóra, hogy azzal hatást váltson ki a szüleiből. – Ez akár egyfajta játék is lehet az ő szemszögéből, amellyel azt vizsgálja, hányszor és milyen hatást tud kiváltani. Emellett értékes tanulságokat gyűjt be a gravitációról is – mondja Jessica Rolph, fejlődési szakértő. Nehéz lehet megállni, hogy azonnal feltakarítsunk vagy lemossuk a kicsit, de a szakember szerint néha igenis ez a jobb megoldás.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek megengedik, hogy a hajukba kenjék az ételt, vagy bekoszoljanak vele valamit, azt is megtanítják a szüleik, hogy az étkezés egy pozitív élmény, így vágyni fog az ételre. A család többi tagjával érdemes a babának is együtt ennie, így megtanulja, hogy ez egy interakciós szituáció is.

De akkor mikor is mossuk le a hajába kent ételt? A szakértők szerint akkor, ha már több finomság landol a baba ruhájára vagy hajára, mint a szájába.

(Cikk forrása: romper.com)

Kapcsolódó írásaink: