Baba

Miért jelentkezhetnek hőhullámok a szülés után?

Sokan a menopauza időszakához társítják a hőhullámokat, de ezek előfordulhatnak más olyan időszakokban is, amikor a hormonszintek ingadoznak - például a terhesség alatt vagy a szülés után.
2021. Augusztus 11.
Miért jelentkezhetnek hőhullámok a szülés után? (Fotó: Getty Images)

A témában készült kutatások szerint a nők 35 százaléka tapasztal hőhullámokat a terhesség során, a szülés után pedig a nők 29 százaléka tapasztal hőhullámokat – írja a verywellfamily.com.

A szülés utáni hőhullámok rendszerint hirtelen jelentkeznek, általában a baba születése utáni hetekben. Hőérzetet lehet tapasztalni például az arcon, a vállakon, a nyakon, a mellkason, ami erős izzadást okozhat. Ezt kipirosodás is követheti ezeken a területeken. Időnként enyhe hidegérzet is kísérheti a hőhullámokat.

Az éjszaka jelentkező hőhullámokat éjszakai izzadásnak nevezik. Ilyen esetben az éjszaka közepén arra ébredhetsz, hogy meleged van, és izzadtnak érzed magad.

Mi okozza a hőhullámokat?

A terhesség során számos változáson megy keresztül a szervezet, beleértve nagy mennyiségű progeszteron és ösztrogén hormon felszabadulását. A baba születése után azonban ennek a két hormonnak a szintje zuhanni kezd. “Általánosságban elmondható, hogy az ösztrogénszint csökkenését lehet tapasztalni mind a szülés utáni időszakban, különösen a laktáció során, mind a menopauza idején – mondta el Dr. Alyssa Dweck szülész-nőgyógyász a verywellfamily.com portálnak.

Időbe telhet, amíg a hormonok visszatérnek a terhesség előtti szintre, és ez az ingadozás hőhullámokhoz vezethet. “A peteérés hiánya miatti (a szülés után és a menopauza idején) alacsony ösztrogénszint, illetve az, hogy a petefészkek egyáltalán nem termelnek vagy csak kis mennyiségben termelnek ösztrogént, hatással van az agy egy bizonyos területére, amelyet hőszabályozó zónának neveznek” – fogalmazott Dr. Dweck, aki elmondta, hogy ennek az eredménye egy nagyon szűk mezsgye a nők számára elviselhető hőmérsékletet tekintve, ami miatt hőhullámaik lehetnek nappal és éjszaka.

Ahogy a szervezet alkalmazkodik a változó hormonszintekhez, az fokozott izzadással és vizeletürítéssel is együtt járhat – a test így szabadul meg a várandósság során felhalmozódott folyadéktól. A hőhullámokhoz ez is hozzájárulhat.

Milyen tünetekkel járhatnak a hőhullámok?

  • Ingerlékenység és fáradtság
  • Megzavart alvás
  • Erősebb testszag
  • Gyakori ébredés
  • Dehidratáltság érzése

Mikor lehet számítani a hőhullámok megszűnésére?

A szülés utáni, úgynevezett posztpartum periódus nagyjából 6 hétig vagy tovább tart a szülést követően. A szülés utáni tünetek, köztük a hőhullámok is különösen hangsúlyosak ekkor. Dr. Dweck szerint a szülés után egy hét, de akár több hónap is eltelhet, amíg visszatér a rendszeres peteérés és a normál menstruációs ciklus. Amíg ez nem következik be, az ösztrogén szintje nagyon alacsony.

A hőhullámok általában a szülést követő két hétben a legerősebbek, majd jellemzően csökkennek. “Amikor az ösztrogén termelődése újraindul az ovulációval és a rendszeres menstruációval, a hormonok okozta hőhullámok és az éjszakai izzadás általában megszűnnek” – mondta a szakértő.

A várandósság alatt a szervezet elkezd prolaktint termelni, hogy ezzel stimulálja a szoptatás előtt az emlőszövet növekedését. A terhesség idején a progeszteron és az ösztrogén elnyomja a tejtermelést, de miután a szülést követően csökken ezeknek a hormonoknak a szintje, megkezdődhet az anyatej termelése – amikor ez megtörténik, a testhőmérséklet nagyjából fél fokkal emelkedik, ez pedig hozzájárulhat a hőhullámokhoz is. Ahogy Dr. Dweck is megjegyezte, a szoptatás továbbá akár késleltetheti is a peteérést és az ösztrogén termelődését. “A menstruáció visszatérésével a hőhullámok enyhülnek” – mondta Dr. Dweck.

Mivel csillapíthatók a hőhullámok?

  • A szülés utáni hőhullámok természetes módon megszűnnek, amint a hormon- és folyadékszintek visszaállnak. Addig a következők segíthetnek enyhíteni a hőhullámokat és az éjszakai izzadást:
  • Lefekvés előtt szellőztesd ki a szobát, ha van lehetőség rá, légkondicionálóval vagy ventilátorral is enyhén le lehet hűteni.
  • Válassz éjszakára kényelmes, lenge, jól szellőző, lehetőleg pamut ruhákat, vagy más, természetes anyagból készült pizsamát.
  • Ha sokat izzadsz éjszaka, érdemes lehet a nedvességet jól elvezető ágyneműt választani, illetve törölközővel is lefedheted a lepedőt, ami felszívja az izzadtságot.
  • Fontos a megfelelő folyadékpótlás, hogy ne száradj ki.
  • Bizonyos ételek fokozhatják a hőhullámok és az éjszakai izzadás tüneteit, ezért érdemes nyomon követni, van-e olyan étel, amely ront a panaszokon. Gyakran a következő ételek fokozzák a tüneteket: koffein, alkohol, fűszeres ételek, nagy étkezések, forró ételek vagy folyadékok.
  • A stressz és a szorongás is kiválthatja a hőhullámokat, ezért fontos a stressz kezelése és törekedni a jó alvásminőség biztosítására. Segíthetnek a lefekvés előtti relaxációs technikák, mint például a jóga.

A hőhullámok és az éjszakai izzadás alábbhagy, amint a hormonok szintje visszaáll a terhesség előttire. Ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalod az éjszakai izzadás mellett, javasolt hívnod az orvosodat: láz; hidegrázás; megmagyarázhatatlan fogyás; váladékos köhögés; mellkasi fájdalom; tartós fejfájás; légszomj; fájó csomó a mellben; kellemetlen szagú hüvelyváladék; fájdalom vizeletürítés közben; étvágytalanság; szorongás és érzelmi problémák; a depresszió tünetei.

Forrás: verywellfamily.com