Baba

Miért hullik a baba haja?

Vannak kisbabák, akik teljesen kopasz fejecskével születnek, míg másoknak nagyon sok hajuk van már akkor, amikor világra jönnek, sőt az sem kizárt, hogy a hajuk hullani fog az első hónapok során.
2021. Augusztus 04.
Miért hullik a baba haja? (Fotó: Getty Images)

Még ha a baba fejecskéje teljesen kopasz is, amikor megszületik, a leendő fürtjeinek hajhagymái már kifejlődtek. A szőrtüszők és a hajhagymák a terhesség 1415. hetében kifejlődnek, előkészítve a szőrszálak és a hajszálak növekedését. Érdekesség, hogy a születés után már nem fejlődnek ki új hajhagymák és szőrtüszők, így az összes hajhagymánk annyi, amennyivel világra jövünk.

Ez nem azt jelenti, hogy a baba biztosan hajjal születik – a legtöbb babának szinte alig van haja, amikor, világra jön, és a korai hetekben megjelenő fürtöcskék is eltűnhetnek a 2. és 3. hónap között. Ha a baba hajjal született, az élete első 6 hónapja során ki is hullhat. De nem kell aggódni, a baba haja természetesen vissza fog nőni.

Mi a hajhullás oka ?

Valójában ez egy normális fiziológiai válasz a születés után, ami miatt nem kell aggódni. A baba haja a szervezetben bekövetkező hormonális változások miatt hullik. Amikor az anyaméhben van, a baba nagy mennyiségű hormont kap az édesanyától. A hormonok szintje a születés után azonban csökkenni kezd, ez pedig megállítja a haj növekedését – ezt nevezzük exogén fázisnak.

Szerencsére az exogén fázist általában meglehetősen gyorsan (vagy akár egyidejűleg) követi a hajnövekedés.

Amikor a babánál elkezdődik az új hajnövekedési ciklus, ez a régebbi haj kihullik, ami átmenetileg foltos, kopasz részeket okozhat a fejtetőn. A baba új haja valószínűleg más színű és textúrájú lesz, mint amivel született – azt, hogy milyen lesz a végleges haj, nehéz megjósolni, hiszen a szín és a textúra is származhat bárkitől a családból, köszönhetően a géneknek. Két szőke hajú szülőnek is lehet sötét vagy vörös hajú gyermeke, és ha a baba egyenes hajjal is születik, később lehet göndör is haja – és fordítva.

Néhány tipp a baba hajának ápolásához

  • Kerüld a túlzott fésülést. A túl sok fésülés nem serkenti a haj növekedését, valójában hozzájárulhat a haj sérüléséhez és töredezettségéhez. Fésüld a baba haját egy kicsit, ha szükséges, de ne vidd túlzásba.
  • Ne mosd meg minden nap a haját. Különösen az újszülött babák esetében erre nincs is szükség. Egy gyors samponozás elegendő fürdetés közben, aminek egyébként sem kell heti egy-két alkalomnál többnek lennie. A samponozás legyen nagyon óvatos, mert a túl erős masszírozás, dörzsölés felgyorsíthatja a haj hullását, töredezését.
  • A baba fésüléséhez használj puha sörtéjű hajkefét vagy széles fogú fésűt, ami nem gubancolja össze, nem húzza meg a haját.
  • A baba hajának levágásától vagy lenyírásától nem lesz vastagabb szálú a haja, és nem fog gyorsabban nőni. Ha egy keveset kell vágni a baba hajának végéből, az történjen akkor, amikor kipihent és jóllakott. Hogy kevésbé legyen izgatott, vond el a figyelmét néhány játékkal.

Források: whattoexpect.comwebmd.com