Baba

Miért fogyott ilyen sokat a baba?

A szülés utáni napok egyik központi kérdése a kisbaba súlya. A rokonok megkérdezik, hány grammal született, az újszülöttosztályon mérik, hogy alakul a súly. Csökken-e, mikor kezd növekedni? Jó ha tudod, nem csak rajtad, és tejeden múlik!
2011. November 22.

Nagy nyomás lehet ez egy édesanyán, hiszen joggal érezheti azt, hogy ezen az egyetlen adaton keresztül a szoptatási teljesítményét minősítik. De valóban helytálló ez a feltételezés?

Általában az újszülött életének első napjaiban tapasztalható súlyvesztés alapján vonnak le következtetést az egészségügyi dolgozók arról, hogy megfelelően alakul-e a szoptatás. Ha a negyedik életnapon 5-7 százaléknál nem nagyobb a súlyvesztés, úgy tekintik, hogy a szoptatással minden rendben. Ez a hazai csecsemőtáplálási protokollban is így szerepel: jól megy a szoptatás, ha a kezdeti súlyesés nem haladja meg a 7 százalékot.

Az újszülött első napjaiban folyamatosan ellenőrzik a súlyvesztés mértékét

Ezért fogyunk születésünk után

Szinte minden kisbaba veszít a súlyából, mivel a magzatvízben úszva a szervezetükben felhalmozódó folyadékból ilyenkor sok távozik. Ez a méhen kívüli világhoz való alkalmazkodás természetes része. Vajon ha 7 százaléknál nagyobb arányú a súlyvesztés az első napokban, az automatikusan azt jelenti, hogy kevés tejhez jut az újszülött?Az International Breastfeeding Journalben megjelent tanulmány szerint összefüggés van a születés előtti két órában az anyának adott intravénás folyadék mennyisége, illetve az újszülött első napokban megfigyelhető súlyvesztése között.A szoptatástól (és a szülés módjától) teljesen függetlenül a vajúdás végén adott intravénás folyadék még a méhen belül megnöveli a magzat súlyát, a születés után pedig vízhajtóként működik a szervezetében. Ez az ürülő vizelet mennyiségében is nyomon követhető volt a vizsgált 109 esetben. Az anyai folyadékháztartás és az újszülött súlyvesztése közti összefüggést már egy korábbi cikk is közölte a Pediatricsban.

Mi legyen a kiinduló súly?

A kutatók szerint ha az újszülöttrészlegeken mindezek ellenére az anyatej mennyiségére szeretnének következtetni a kisbaba súlyvesztéséből, akkor előnyösebb lenne a 24 órás korban mért súlyt alapul venni, ekkorra ugyanis rendeződik az újszülött vízháztartása.A súlyvesztés tehát önmagában nem alapozza meg megfelelően a tápszeres pótlásra vonatkozó javaslatokat. A 8-10 százalék közti súlyvesztés még normálisnak tekinthető, az ajánlások szerint ha más probléma nem merül fel, akkor leginkább az anya-baba páros gondos ellátására és szoptatási segítségnyújtásra van szükség.Forrás: Nancy Mohrbacher (2011): Newborn weight loss and IV fluids in labor. Nancy Mohrbacher blogja, 2011. október 31. Ezek is érdekelhetnek: