Baba

Miért alszik a baba feltartott kezekkel?

Egy alvó baba igazán békés látvány a kicsik azonban néha meglepő vagy furcsa dolgokat csinálhatnak alvás közben. Miért aludhat egy baba például feltett karokkal?
2021. Március 08.
Miért alszik a baba feltartott kezekkel? (Fotó: Getty Images)

A baba számára a legbiztonságosabb alvási pozíció, ha a hátára fektetve teszik le aludni, ha a hátán alszik. Ebben a testhelyzetben a baba fel tud venni egy olyan pózt is, amikor a kezeit a feje fölé emelve tartja, mintha éppen szurkolna. Miért alszik így a baba?

A Romper.com szerint több oka is lehet annak, ha a baba így alszik.

Lehet egy másfajta alvópóz

“A babák is különböző testhelyzetekben alszanak, akárcsak a felnőttek. Felnőttként sokan alszunk például az oldalunkon vagy a hasunkon. Egy nagyon egyszerű válasz arra, miért alszanak így a babák, az, mert ez is egyfajta alvási pozíció” – mondta el a portál kérdésére Dr. Manasa Mantravadi gyermekorvos. Tehát, ha a baba felemelt karokkal alszik, ez egyszerűen lehet azért, mert ezt a testhelyzetet tartja a legalkalmasabbnak az alvásra.

A Moro reflex miatt is lehet

Ha a baba alvás közben hirtelen megriad, és karjait felteszi a feje fölé, az a Moro reflex is lehet. Ez a hirtelen ingerekre – például zajra vagy fényre – adott reakció, mely hatására a baba kinyújtja a karját, tenyerét kinyitja és széttárja az ujjait, lábait széttárva kinyújtja, és a nyakát és a gerincét is kinyújthatja. Amikor ismét ellazult, karjait feltéve is pihenhet tovább. A Moro reflex nagyjából a baba 2-4 hónapos koráig aktív.

Csak egyfajta kisbaba-szokás

Van egy aranyos kifejezés a babákra, akik széttett karokkal (és lábakkal) a hátukon alszanak: tengeri csillag. A The Better Sleep Council tanulmánya szerint annak ellenére, hogy felnőttként ez az egyik legkevésbé népszerű alvópóz, a háton alvó babák szoktak így aludni – legalábbis addig feltehetően, amíg nem tudnak átfordulni. Dr. Mantravardi szerint mindaddig, amíg a baba a hátán alszik, biztonságos alvókörnyezetben, nincs ok arra, hogy aggódjunk a feltett karjai miatt. Inkább élvezzük ki, amíg ilyen imádnivalóan alszik, amíg nem talál egy újabb alvóhelyzetet.