Baba

Mi segítheti a szülés utáni felépülést?

A baba születése után elkezdődik egy átmenet a terhességről a szülés utáni időszakra, amely számos új tünetet és kérdést hozhat. Mit érdemes tudni a regeneráció időszakáról?
2020. December 04.
Mi segítheti a szülés utáni felépülést? (Fotó: Getty Images)

Mennyi ideig tart a szülés utáni felépülés?

Nem számít, hogyan szültél, a szülés utáni első hat hét a gyógyulás időszaka. Még abban az esetben is, ha a terhesség és a szülés is nagyon könnyű volt (ha pedig nem, akkor különösen), a testedet maximálisan megterhelte és megnyújtotta, ezért szüksége van a regenerációra. Minden új anyuka más, és a szervezetük más-más ütemben gyógyul, különböző tünetekkel.Néhány szülés utáni tünet egy héten belül enyhül, míg mások akár hetekig is fennállhatnak, sőt, olyan is van, amely addig megmaradhat, amíg a baba nem lesz egy kicsit nagyobb.

Hüvelyi szülés esetén a gát területe például 3 hét alatt gyógyulhat meg, de ha gátszakadásod vagy gátmetszésed volt, ez akár 6 hétig is eltarthat. Valószínűleg kíváncsi vagy arra is, a hüvely ugyanolyan lesz-e a szülés után, mint előtte: nem teljesen, de valószínűleg nagyon közel lesz hozzá.Ha császármetszésed volt, a szülés utáni első napokat valószínűleg a kórházban töltöd, és 4-6 hét lehet, amire a szervezeted visszaáll a normál kerékvágásba.

A gyermekágyi folyás

A gyermekágyi folyás (lochia) akár 6 hétig is tarthat – ez olyan, mint egy nagyon erős menstruációs vérzés, amely tartalmaz vért, méhszövetet és váladékot is. A folyás az első 3-10 napban a legerősebb, majd enyhébb lesz, a színe vörösről rózsaszínre, majd barnára, végül sárgásfehérre vált.Amennyiben nagy vérrögöket észlelsz, vagy ha óránként egynél több betétet kell elhasználnod (tampont ilyenkor nem lehet használni), azonnal beszélj az orvosoddal, hogy kizárhassa a szülés utáni vérzést.

Mivel lehet gyorsítani a szülés utáni felépülés folyamatát?

  • A gát gyógyulását segítheti, ha jegeled a területet néhány óránként a szülés utáni első napban. A mosdóhasználat előtt és után spriccelj langyos vizet erre a területre. A meleg ülőfürdő is segítheti enyhíteni a fájdalmat.
  • Ápold a császármetszés hegét az orvos tanácsai szerint, naponta egyszer óvatosan tisztítsd meg szappanos vízzel, töröld szárazra tiszta, puha törölközővel, és kend be azzal a krémmel, amit az orvosod javasolt. Kérd ki a tanácsát a sebed bekötését illetően is.
  • Ha császármetszésed volt, kerüld a nehéz dolgok emelését – a babát emelheted -, és az erőteljes testmozgástól, amíg az orvosod nem enged zöld utat ezeknek.
  • A könnyebb fájdalmak enyhítésére kérd ki orvosod tanácsát arról, milyen fájdalomcsillapítót alkalmazhatsz.
  • A szülés utáni első bélmozgás időbe telhet, de nem szabad erőltetni a dolgot. Fogyassz rostban gazdag ételeket, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, a gyümölcsök, sétálj, és szükség esetén kérj székletlágyítót az orvosodtól. Kerüld az erőlködést, mert ez nem tesz jót a gát gyógyulásának, sem a császáros hegnek.
  • A gátizomtorna segíthet a szülés utáni vizeletinkontinencia esetén, illetve a hüvely regenerációjában, hogy a szex is ismét élvezetes legyen. Amint kényelmesnek érzed a szülés után, kezdd el végezni ezeket a gyakorlatokat.
  • A fájó mellek esetén célszerű hideg vagy meleg borogatással, esetleg óvatos masszázzsal próbálkoznod. Viselj kényelmes szoptatós melltartót, szoptatás után pedig, ha teheted, hagyd egy kicsit levegőzni a melleidet. A kisebesedett mellbimbók megelőzésére vagy kezelésére használj kenőcsöt.
  • A szülés utáni regeneráció idején is keresd fel az orvosodat, hogy megnézhesse, minden a megfelelő módon gyógyul-e, illetve ha van bármilyen varratod, azt is el kell majd távolítania. Ha bármilyen aggasztó tünetet tapasztalsz, értesítsd az orvosodat azonnal.
  • A három nagy étkezés helyett törekedj az öt kisebbre, fogyassz összetett szénhidrátokat és fehérjét, hogy legyen energiád, valamint rostokban gazdag ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, melyek segíthetnek megelőzni az aranyeret is. Fogyassz legalább 8 pohár vizet naponta.
  • Amint az orvosod is engedélyezi, mozogj rendszeresen, és kérd ki a véleményét arról is, milyen gyakorlatokat végezhetsz. Célszerű rendszeresen sétálnod, ez segíthet puffadás, székrekedés esetén is, fokozza a keringést és az izomtónust. Emellett jótékonyan hat a hangulatra, és segíthet enyhíteni a depressziószerű tüneteket.

Mit érdemes tudni a szülés utáni depresszióról?

A baba érkezése hatalmas változást jelent, továbbá a változó hormonszintek, az alváshiány, és az új emberkéhez, új feladatokhoz való alkalmazkodás is hozzájárulhatnak a baby blues állapotához. Ha a szülés utáni depresszió tüneteit tapasztalod, többek között a tartós kilátástalanságot, a szomorúságot, az elszigeteltséget, az ingerlékenységet, a szorongást, az értéktelenség érzését, és ha ezek a tünetek több mint két hétig jelen vannak, beszélj az orvosoddal.A szülés utáni depresszió miatt ne szégyenkezz, ez nem a te hibád, és a becslések szerint minden negyedik új anyukát érint. Ahhoz, hogy magadról és a babáról is tudj gondoskodni, fontos, hogy beszélj egy szakemberrel.A cikk forrása: whattoexpect.com