Baba

Mi segíthet visszatérni az alvási rutinhoz?

Az utóbbi időben sok család tapasztalhatta, hogy megváltoztak az alvási és a lefekvés előtti szokásaik. Mi segíthet visszatérni a korábbi ütemezéshez, szokásokhoz?
2021. Január 30.
Mi segíthet visszatérni az alvási rutinhoz? (Fotó: Getty Images)

A járvány sok család alvási szokásaiba beleszólt. Egyre későbbre tolódott a lefekvés ideje, lehet, hogy a gyermeknek nehezebben megy az elalvás, vagy éppen hozzászokott, hogy a szüleivel alszik. Az alvásszakértők szerint a cél egyértelműen az lenne, hogy a család állítsa helyre a korábbi rutint.

A kulcs a következetesség

“Soha nem késő bevezetni a rutint, vagy visszatérni a szokásokhoz” – mondta el Rachel Mitchell alvás tanácsadó, a My Sweet Sleeper tulajdonosa a Huffpost.com-nak. Az esti lefekvési rutin nagyjából 30 percet vesz igénybe, és fontos ahhoz, hogy valóban le tudjunk lassítani. Egy baba számára ez állhat etetésből, fürdetésből, és altatódalból. A kisgyermeknek például fürdetésből, néhány perc csendes játékidőből és eszi meséből. Abból, ami a család számára működik.

A rutin fontos az idősebb gyerekeknek is, de esetükben ez már lehet rugalmasabb. A szakember szerint a cél az, hogy ne legyen túl stimuláló ez az időszak, és ne a hangos és aktív játékról, a képernyőidőről szóljon, és a családi vitáknak sem ilyenkor van az ideje.

De bármit is válasszon a család, a fő szempont, hogy az legyen következetes. “Ugyanúgy kell csinálni, minden egyes este” – mondta a portálnak Christine Stevens alvási tanácsadó, a Sleep Solutions By Christine tulajdonosa. Néhány gyermek azonnal felveszi az új szokásokat, rutint, míg másoknak ez akár hetekig is eltarthat.

Kevesebb képernyőidő

A képernyőidőt is érdemes korlátozni. Jobb kikapcsolni az összes eszközt legalább egy (vagy két) órával lefekvés előtt. A kék fény ugyanis negatív hatással van a melatonin hormon termelődésére. Ez különösen fontos a tizenévesek esetében, akik akár több időt is eltölthetnek a képernyő előtt. Még akkor is, ha a ház feladat miatt használják az adott eszközt, priorizálni kell az alvást.

Szabadban töltött időre és testmozgásra is szükség van

Fontos, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a szabadban, és testmozgással is. A járvány kezdetén készült tanulmányok szerint csökkent a mozgásra és játékra fordított idő. Ez pedig az alvásra is negatív hatással lehet. Mitchell szerint az aktív időtöltés kulcsfontosságú. “És győződjünk meg arról is, hogy a gyerekek minden nap ki tudnak menni a szabadba. A kisbabával is javasolt rendszeresen kimenni, a kisgyerekeknek pedig legalább napi 30 perc mozgásra van szüksége a szabadban” – hívta fel rá a figyelmet.

Beszéljük meg, mi történt aznap

Fontos, hogy a gyerekekkel rendszeresen beszéljenek a szülők arról, mi történik az életükben. Azért is kell megbeszélni a dolgokat, mert ha nem kapnak válaszokat, attól csak még jobban aggódhatnak. A szorongás és az alvási problémák között pedig egyértelmű a kapcsolat.

Néhány gyerek – főként az idősebbek – hajlamos lehet arra, hogy este, közvetlenül lefekvés előtt beszélgessen, amikor együtt van a család, jól érzik magukat és érzelmileg nyitottak. De azért érdemes ügyelni arra, ennek milyen hatása van az alvásra.

Ha arra gyanakszunk, hogy a gyermek szorongással, depresszióval, vagy más mentális egészségi problémával küzd, javasolt felkeresni egy szakembert.

Azt is érdemes tisztázni, személy szerint mire van szükségünk. Ha a lefekvési idő elhúzódik, a rutinok is össze-vissza vannak, de ez nem zavaró, akkor az is teljesen rendben van. De akár azt is észrevehetjük, hogy az alvásproblémák növelik a szülői stresszt. “Amikor egy órába, vagy akár még több időbe telik, mire a gyermek elalszik, vagy azt vesszük észre, hogy tartunk a lefekvési időtől, mert nem tudjuk, mi fog történni, mire számíthatunk, azon kaphatjuk magunkat, hogy azt mondjuk: Ez most egy fordulópont. Változtatni kell” – mondta Stevens.

Ekkor viszont már érdemes egyértelmű határokat szabni arra vonatkozóan, mi az, amit még el tudunk viselni, és mi az, amit már nem. Szükség esetén pedig kérjük a gyermekorvos vagy egy szakember segítségét.

Stevens hangsúlyozta, hogy az is fontos, hogy elegendő mennyiségű alvásban legyen részünk. Becslése szerint a babáknak általában 15 óra alvásra van szükségük egy 24 órás időintervallumban, a kisgyerekek 10-12 óra éjszakai alvást igényelnek, és gyakran délután is alszanak. Az iskolás korú gyerekeknek pedig 9-10 (vagy akár több) órát érdemes aludniuk. A szakember szerint teljesen rendben van, ha rugalmas a szülő a lefekvéssel kapcsolatos határokat és szokásokat tekintve, csak győződjön meg arról, hogy gyermeke elég sokat alszik.