Baba

Mi a jelentése 2020 öt legnépszerűbb női nevének?

A Belügyminisztérium minden évben közzéteszi az anyakönyvezett keresztnevek százas toplistáját, melynek élmezőnyében csak minimális változás történt.
2021. Május 11.
A Hanna és az Anna évek óta biztosan tartja magát  (Fotó: Getty Images)

Ezek a lánynevek tehát nagy népszerűségnek örvendenek, szépségükkel a legtöbb szülőt leveszik a lábáról – kérdés azonban, hogy a jelentésük is ennyire gyönyörű-e? Te tudod, hogy mit jelent a tavalyi százas lista öt legkedveltebb neve? Most lehull a lepel!

1) Hanna

Az elmúlt 3 évben elmozdíthatatlanul áll a dobogó legfelső fokán, tavaly 1511 kislány kapta ezt az utónevet, de második névként is szép számmal választották. Ez a név héber eredetű bibliai név, és azt jelenti: kegyelem, könyörület. Névnapját ünnepelheti március 28-án, május 20-án és május 30-án is. Önállósult beceneveként anyakönyvezhető a Hanni is, ami viszont rendkívül ritka névnek számít (eredete és jelentése is megegyezik a Hannáéval). 

2) Anna

2020-ban 1199 baba kapta ezt a nevet, és második névként is igazán közkedveltnek számít (ebben a kategóriában még a Hannát is túlszárnyalja). 2018-ban még “csak” a 3. helyen állt, de 2019-ben és tavaly is feljött a 2. helyre. A Hannához hasonlóan ez is héber eredetű név és több jelentéssel is bír: nőiesség, kellem, báj, kegyelem, Isten kegyelme. Névnapja: július 26. Becézései közül több is önállósult anyakönyvezhető névként: Anikó, Panna, Panka vagy Panni.

3) Zoé

2018-ban ezüstérmes, 2019-ben és tavaly pedig bronzérmes lett a legkedveltebb női nevek listájában. Tavaly 1017 kislánynak választották ezt a görög eredetű nevet, melynek jelentése: élet. Névnapja: május 2., június 15., július 5. 

4) Léna

2018-ban még csak a 6. helyen állt, 2019-ben már bekerült a Top5-be, tavaly pedig már a 4. helyre küzdötte fel magát, vagyis látványosan nő a népszerűsége – az Emmát szorította ki az illusztris lista élvonalából. Héber eredetű név, ami azt jelenti: fényes, sugárzó, Magdala városából való. Névnapja: július 21., július 22. és július 31. Becézett formája, a Léni is anyakönyvezhető, ezt a nevet viszont rendkívül kevesen választják a kislányuknak. 

5) Luca

2018-ban az 5. helyen állt, 2019-ben feljött a 4. helyre, 2020-ban viszont – a Léna térhódításának köszönhetően – ismét visszacsúszott az 5. helyre. Tavaly 899 kislány kapta ezt a nevet, ami latin eredetű és nem csak azt jelenti, hogy fényes, ragyogó, hanem azt is: alkonyatkor született. Névnapja: december 13. Egyéb anyakönyvezhető formái, melyek jóval ritkábban fordulnak elő: Lúcia, Lúcsia

Forrás: ---