Baba

Mesterséges intelligencia diagnosztizálhatja a gyermekbetegségeket

Olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftvert készítettek kínai kutatók, amely sokszor jobban diagnosztizálja a gyermekbetegségeket, mint az orvosok.
2019. Február 18.
Mesterséges intelligencia diagnosztizálhatja a gyermekbetegségeket

A mesterséges intelligencián alapuló szoftver egy hatalmas adatbázis adatait és adatkapcsolatait tárja fel és ennek segítségével azonosít be gyerekbetegségeket. Ráadásul sok esetben jobb eredményekkel, mint az orvosok.

Az nem újdonság, hogy mesterséges intelligencián alapuló rendszereket használnak a diagnosztikában, különösen a képalkotó vizsgálatok területén. A dr. Zhang vezetésével dolgozó 70 fős orvos-kutató csapat által létrehozott szoftver különlegessége, hogy egyaránt képes a laboreredmények, a kézzel írott leletek, a kórtörténet és a képalkotó vizsgálatok feldolgozására, és diagnózis készítésére. A program körülbelül 1,3 millió beteg több mint 100 millió leletének és laboreredményeinek felhasználásával készült adatbázist használ – írja a medicalonline.hu.

A szoftver 95%-os pontossággal képes azonosítani az orrmelléküreg-gyulladást és a légúti fertőzéseket. Kevésbé elterjedt betegségek esetében – pl. akut asztma, mononukleózis, bakteriális eredetű meningitisz és a bárányhimlő – kimagasló eredményt ért el, pontosabbat, mint az orvosok

A kutatók leszögezik, hogy a mesterséges intelligencia sohasem pótolhatja 100%-ban az orvost, csak egy nagyon jó eszköz lehet, hasonlóan ahhoz, amikor egy önvezető autó is csak sofőr felügyelete mellett közlekedhet.

Egy kínai kutatócsoport a Nature Medicine folyóiratban számolt be a szoftverről.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline