Baba

Mennyi idősen érdemes babaúszásra vinni a kicsit?

Mennyi idősen szabad babaúszásra járni? Úszásról beszélhetünk-e egyáltalán?
2021. Szeptember 12.
Mennyi idősen érdemes babaúszásra vinni a kicsit? (fotó: Getty Images)

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán úszás-e a babaúszás: a babaúszásnak valójában nem sok köze van az úszáshoz. A babaúszás inkább egy közös baba-mama/papa program, mozgás, vízszeretet, játék. A kisbabák, bár kilenc hónapot vízben töltenek, nem tudnak úszni megszületésük után, noha sokan ezt gondolják. Ha egy pici baba vízbe kerül, akkor az úszáshoz hasonló mozdulatokat végez, de nem tud úszni és vízbiztonsága sincs. Egyszerűen nincs hozzá elég erejük, a testfelépítésük is akadályozza őket ebben és bizonyos csecsemőreflexek megléte sem kedvez az úszásnak. Sokan hiszik azt, hogy a búvárreflex hatása miatt a babák nem tudnak megfulladni a vízben – sajnos ez sem igaz. A búvárreflexet az váltja ki, amikor a baba orra és szája egyszerre víz alá kerül, ekkor a babák légzőmozgása leáll, így kerülik el, hogy vizet nyeljenek, légútjaikba, tüdejükbe víz kerüljön. De természetesen ennek is megvannak a maga időbeli korlátai.

A babaúszás tehát nem úszás, hanem inkább mozgásos- vízhez szoktató program, ahol a szülők és babák együtt vannak a vízben, zene szól, mondókákat mondanak, játék van, jó hangulat, de nincs úszás oktatás. A cél a közös elfoglaltságon túl a játék és a víz szeretete, a mozgás öröme, az idegrendszer stimulálása, a nagymozgások (pl. kúszás, mászás) elősegítése.

Az alsó ajánlott kor a 3 hónapos életkor, méghozzá azért, mert ekkora a baba már megkapta a fontos védőoltásokat, leesett a köldökcsonkja és nagy valószínűséggel már jól összehangolódott a család, a szülőknek is kialakult már egy rutinja a kisbabával. Babaúszásra egészen 3 éves korig lehet járni és természetesen a köztes időszakban bármikor be lehet kapcsolódni.