Baba

Mennyi az egészséges súlygyarapodás csecsemőknél?

Milyen gyakran mérjük a babát, hogyan változik a súlya és mikor forduljunk orvoshoz?
2021. Október 13.
Mennyi az egészséges súlygyarapodás csecsemőknél? (fotó: Getty Images)

A súlygyarapodással kapcsolatos kérdéseinkre dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista válaszolt.

Mit tegyünk, ha csökken a születési súly?

Természetes jelenség, ha az újszülöttek az első pár napban veszítenek a súlyukból. Ennek anyatejes babánál oka lehet, hogy nem indult még be a tejtermelés, de a szoptatás sem megy egyből gördülékenyen. Tápszeres babának is meg kell ismerkednie a cumisüveggel, így tehát az első pár napban a csecsemők rendszerint kevesebbet esznek, ám ezt követően gyorsan gyarapodni kezd a súlyuk. Általában a 10-15. nap környékén nyerik vissza a születési súlyukat.

Hányszor mérjük a csecsemőt?

Nem érdemes túl gyakori, különösen nem minden étkezés utáni mérésekkel stresszelni magunkat. Tápszeres babáknál kövessük az életkoruk szerint javasolt mennyiséget, ha azt a baba elfogyasztja, akkor nincs gond. Anyatejes csecsemőknél pedig igény szerinti szoptatás mellett biztosak lehetünk abban, hogy a kicsi annyit eszik, amennyire szüksége van.A súlygyarapodás az első hónapokban gyorsabb, ilyenkor akár hetente 150-200 grammot is hízhat a csecsemő. 8-12 hónapos kor körül lelassul, ilyenkor már csak 90-120 gramm körüli a gyarapodás mértéke. A csecsemő fél éves korára megduplázza a születési súlyát, egy éves korára pedig megháromszorozza.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A babák nem minden esetben gyarapodnak a nagykönyvben leírtak szerint, így az eddig leírtaktól való eltérés nem jelez feltétlenül bajt. A súlygyarapodás alkati kérdés is, ha például a kicsi magasabb testalkatot örökölt, akkor nála a hossznövekedés intenzívebb lehet, a súlygyarapodás mértéke pedig kevesebb. Fogzás idején is csökkenhet az étvágy, ilyen okból is előfordulhat, hogy átmenetileg lelassul a súlyfejlődés. Bizonyos helyzetekben azonban javasolt a gyermekorvossal egyeztetni:

  • A heti méréseken a mérleg nem, vagy alig mozdul, esetleg fogyást mutat.
  • A napi nedves pelenkák mennyisége jelzi, hogy a kicsi elég folyadékot fogyaszt és eleget eszik. Problémát jelez, ha nincs napi 4-6 nedves pelenka és rendszeres széklet.
  • Gyakori bukások, hasmenés, véres széklet esetén is javasolt az orvosi konzultáció, mivel ezek a tünetek akár tejallergiát, reflux betegséget, vagy ha a csecsemő már fogyaszt gluténtartalmú ételeket – kiflit, kekszeket, egyéb gabonaféléket tartalmazó élelmiszereket – akkor cöliákiát is jelezhetnek. Megfelelő kezelés nélkül ilyen esetben a súlyfejlődés elmarad, fogyás és egyéb egészségügyi problémák is jelentkezhetnek.
  • Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha a kiszáradás jeleit látjuk a csecsemőn: a kutacs beesett, sápadt, a szája száraz, a szemei karikásak.

Forrás: Budai Allergiaközpont