Baba

Melyik fertőtlenítőszer hatékony a koronavírus ellen?

Melyek azok a felületek tisztításához használható fertőtlenítő- és tisztítószerek, amelyek elpusztítják a koronavírust?
2020. Március 11.
Mit érdemes használni? (fotó: Getty Images)

A felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából, írja PharmaOnline nyomán a medicalonline.hu.

Azt nem tudni pontosan, hogy a különféle felületeken mennyi ideig képes életben maradni a koronavírus, de korábbi, más koronavírussal (pl. a SARS) kapcsolatos tapasztalatok alapján viszonylag könnyen inaktíválhatók.

A leghatásosabb fertőtlenítőszernek a 70 százalékos alkohol tűnik és a 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit, vagyis a hypo: 1-5 percen belül képes elpusztítani a különböző felületeken megtapadt vírusokat. A 0,1 százalékos hypo-oldat a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hypo (általában 5 százalékos nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg.

A 62-71 százalékban etanolt tartalmazó szerek, a 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat már 1 perc alatt is jelentősen csökkentik a vírusok számát.

Egyéb biocid hatóanyagoknál ekkora mértékű hatás nem tapasztalható. A 0,05-0,2 százalékos benzalkónium-klorid és a 0,02 százalékos klórhexidin oldatok hatásossága egyaránt alulmarad az alkoholéval, a hidrogén-peroxidéval és a hypo-éval szemben.

A nem egészségügyi intézmények (pl. iskolák, közlekedési eszközök) takarításakor a hagyományos takarítás után 0,1 százalékos hypo-oldattal való felmosás, áttörlés, bedörzsölés javasolt. Ha valamilyen oknál fogva nem lehet hypoval takarítani, akkor alkoholos oldatok használhatóak.

Az ECDC felhívja arra a figyelmet, hogy az említett fertőtlenítőszerekkel való érintkezés, takarítás speciális védőfelszerelést igényel (maszk, védőszemüveg, védőköpeny, egyszer használatos védőkesztyű).

Forrás: MedicalOnline