Baba

Melyik baba lesz a beszédesebb?

Bizonyos korai viselkedési mintákból meg lehet jósolni, mekkora lesz a tipegőkorban használt szókincs.
2019. Szeptember 15.
Hogyan fejlődik a bababeszéd? Fotó: iStock

A kisbabakori gügyögés közbeni szemkontaktus gyakoriságával előre lehet jelezni, hogy a későbbiekben, tipegőként milyen gazdag lesz a kicsi szókincse – derítették ki brit kutatók. A nyelvi fejlődésben emellett természetesen az is nagy szerepet játszik, hogyan reagálnak a kisbaba kommunikációs “kezdeményezéseire” a gondozók. Úgy találták, hogy még a legegyszerűbb válaszreakciók, mint a szemkontaktus fenntartása is segíti a kisbabák fejlődését.

Dr. Ed Donnellan, a University of Sheffield pszichológiatanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a kisbabák már jóval azelőtt elkezdenek kommunikálni, hogy az első szavaikat kimondanák. “Azzal, hogy válaszolunk, reagálunk ezekre a kezdeményezésekre, felgyorsíthatjuk, felerősíthetjük a nyelvi fejlődésüket” – fogalmazott.

A vizsgálat során 11-12 hónapos kisbabákról készült felvételeket elemeztek, amelyeken a kicsik az otthonukban játszottak az elsődleges gondozójukkal (általában az anyukával). Úgy találták, hogy a nyelvi fejlődéshez éppen elegendő volt az, ha a szülő és a gyerek “beszélgetett, nem volt szükség sem drága játékokra, sem speciális trükkökre, módszerekre.

A szakemberek szerint az, hogy már a puszta reakcióknak is ilyen nagy hatása van a kicsik nyelvi fejlődésére, akár azt is felülírhatja, ahogyan a fejlődési nehézségekkel küzdők vagy hallássérült kisbabák beszédtanulásáról gondolkozunk.

A kutatás eredményeiről a Developmental Science című szakmai lapban számoltak be

(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Ez is érdekelhet: