Baba

Megszűnhet a BCG-oltás

Az év második felétől kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás, ugyanakkor a BCG kivezetését fontolgatják a szakemberek - olvasható a Medical Online cikkében, mely a Magyar Gyermekorvosok Társaságának háttérbeszélgetését foglalja össze.
2018. Március 02.
Eltörölnék a BCG-oltást

A hazai átoltottság – kötelező vakcinák tekintetében – meghaladja a 95 százalékot, így itthon nem jelentenek veszélyt az elmúlt években Európa-szerte megjelent betegségek, mint a gyermekbénulás, a torokgyík, vagy a több helyütt járványos méreteket öltő kanyaró – hangzott el a háttérbeszélgetésen, ahol Dr. Póta György, a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) háziorvosi szekciójának elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltási rend megbolygatásával a fertőző betegségek járványosan üthetik fel a fejüket. A szakemberek azonban kiemelték, hogy szükség lehet az oltási tanácsadói rendszer újragondolására, a jelenlegi rendszer megerősítésére – írja a Medical Online.

Az MGYT háziorvosi szekciójának elnöke azt is elmondta, átoltottságban a tavalyelőtt választható, támogatott oltásként, 300 forintos dobozdíj ellenében bevezetett meningococcus C elleni vakcina esetében az átoltottság megközelíti a kötelező körbe tartozókét. Ugyanakkor a B törzs elleni oltóanyag adagonként 30 ezer forintba kerül, ennek az árát sok család nem tudja kigazdálkodni. Dr. Póta György tapasztalatai szerint, ha egy oltóanyag lényegesen kevesebbe kerül a korábbinál, akkor kiugróan megnő az oltottság, tehát a szülők egyrészt bíznak a vakcinákban és a megelőzésben, másrészt, amit az anyagi lehetőségeik engednek, azt szívesen beadatják a gyermeküknek. Miközben elmondta, hogy a nem kötelező körbe tartozó vakcinázottság kiugróan magas ott, ahol jól működik a házi gyermekorvosi ellátás, azt is hozzátette, nem kell feltétlenül ingyenességben gondolkodni a nem kötelező védőoltások tekintetében, mert bármilyen mértékű támogatottság pozitív jelzés a prevenció iránti igény fokozására – olvasható a Medical Online cikkében.

Rövid időn belül új oltási rendre is számíthatunk: a kormány közel egy éve tervezi, hogy bizonyos vakcinákat beemelnek a kötelezően adandó vagy támogatott (ún. dobozdíjas) oltások közé. A listán eddig négy vakcina szerepelt, a varicella, a B típusú meningococcus, a rotavírus, és a hepatitisz elleni, és a legújabb hírek szerint a bárányhimlő elleni oltás az év második felétől kötelezően beadandó lesz. Az egészségügyi dolgozóknál, és az ország keleti, illetve észak-keleti határainál dolgozóknál pedig a kanyaró elleni védőoltás is fontos lehet. 

Régebb óta fontolgatják a tbc ellen védettséget biztosító BCG oltás kivezetését, hiszen a hazánkhoz hasonló mutatókkal rendelkező országokban ezt már nem alkalmazzák – erősítette meg a MedicalOnline kérdésére válaszolva prof. dr. Mészner Zsófia csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, de hozzátette, hogy ez azért is érzékeny kérdés, mert a járványügyi adatok szerint Magyarország egyes területei között többszörös különbség mutatkozik a tuberkulózis előfordulási gyakoriságában, nehezen lehetne megoldani, hogy a szegényebb régiókban kötelező legyen az oltás, míg a jómódú területeken nem. Azonban prognosztizálható, hogy a BCG oltás előbb-utóbb idehaza is kiesik az oltási rendből.

A cikk folytatása a Medical Online internetes portálon olvasható.

Ezt is érdemes elolvasni: