Baba

Megoldódhat a K-vitamin-probléma

Nagy mennyiségben érkezik Konakion szállítmány Magyarországra a jövő hét első felében - ezt az információt adta az OGYEI az egyik hazai médiumnak.
2019. Június 21.
Az első pár hónapban a legfontosabb a K-vitamin

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet az ATV kereste meg, a csatornának azt nyilatkozta az OGYÉI, hogy 58.200 doboz K-vitamin importját engedélyezték. Ez előreláthatóan több hónapra biztosítja majd a patikákban a szükséges mennyiséget. Az intézet felhívta a figyelmet a K-vitamin készítmények postán keresztül történő küldésének veszélyeire. 

K-vitamin: pár hónap és visszaáll a rend

Ahogy azt korábban megírtuk, május közepére fogytak el a Konakion készletek. Az ok a gyártónál keresendő, aki október 31-re vállalta a probléma megszűnését. Május második felében az OGYÉI pótolandó a hiányt külföldről 10.000 doboz vitamint rendelt, ám ez nem fedezte a szükségleteket, hisz havonta átlagban 8000 doboz Konakion fogy. Az már más lapra tartozik, hogy Póta Görgy – a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökének – elmondása szerint nem kaptak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy mit írjanak fel  Konakion helyett a külföldi pótlás időszakában, azaz milyen nevű helyettesítő készítményt importált az OGYÉI.

K-vitamin a véralvadásban tölt be fontos szerepet: hiányában agyvérzés, életveszélyes vérzések léphetnek fel. Az első adagot az újszülöttek a kórházban kapják meg, 4-7 nap múlva a másodikat, majd 1 hónapos korban a harmadikat. Majd egészen addig havonta egy adagot kell adni a babának, amíg el nem éri el a szilárd ételek aránya az 50 százalékot a kicsi étrendjében.  

Ez is érdekelhet: Ezt kell tudni a K-vitaminról