Baba

Megfázott a baba: kezelési tippek

Az újszülöttek immunrendszere még fejletlen, ezért az egyszerű nátha is komoly megküzdést jelent számukra. A megfázás nem súlyos betegség, de minél fiatalabb gyerekről van szó, annál komolyabban kell venni a betegséget.
2018. Március 19.
Megfázott a baba: kezelési tippek

Bár ijesztő lehet, ha a baba megfázott, de egyben meg is tanítja a szervezetét arra, hogyan vegye fel a küzdelmet a vírusokkal szemben.

A babák általában többször is megfáznak az első születésnapjuk előtt. A tüneteket mindig alaposan figyelni kell, hogy az orvosnak pontos képet tudjunk adni a baba állapotáról.

Az újszülöttek náthás megbetegedése különösen gyengéd és szelíd megoldásokat kíván meg, de általában ártalmatlan betegségről beszélhetünk.

Néhány fontos tudnivaló a megfázásról

Az év bármely időszakában és bármilyen életkorú gyereknél kialakulhat megfázás.

A nazális tünetek, vagyis a légzéssel, levegővétellel, az orral összefüggő megfázásos tünetek a baba náthájának legelső jelei közé tartoznak.

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőket minden esetben orvoshoz kell vinni, ha bármilyen szokatlant, az addigiaktól eltérő tünetet tapasztalunk.

Tünetek, amelyek azt jelzik, a baba náthás

  • Orrváladék: kezdetben vizes, néhány napon belül sárgás, zöldes az orrváladék. Az orrváladék színének, állagának megváltozása a fertőzés természetes folyamatának jele, tehát nem jelenti azt, hogy a betegség rosszabbra fordult.
  • Enyhe láz is jelentkezhet.
  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Vörös szemek
  • Nehezített elalvás vagy aluszékonyság
  • Étvágytalanság
  • Ingerlékenység, nyugtalanság.

A csecsemők megfázásos tünetei hasonlóak a kruppos tünetekhez és a tüdőgyulladás jeleihez is. Éppen ezért minden esetben orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha megfázásra gyanakszunk. Az influenza, a tüdőgyulladás vagy a krupp komoly betegség, ami ugyan hasonló tüneteket produkál, mint a közönséges nátha, de vannak olyan tünetek, amelyek arra utalhatnak, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk.Ezek lehetnek: magas láz, hányás, hasmenés, ugató köhögés, nehézlégzés, sípoló köhögés, a szamárköhögésre jellemző a hangos, húzó belégzés.

A tünetek értelmezése mindig az orvos feladata, így a csecsemőket még akkor is vigyük el orvoshoz, ha meg vagyunk arról győződve, hogy egyszerű náthával van dolgunk.

Hogyan kezeljük a baba nátháját?

  • Az orrjáratok tisztítása orrszívó-porszívóval. Esetleg az orvos javasolni fog orrcsepp használatát is.
  • Lázcsillapítót is felírhat az orvos.
  • Hidratálás: fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a baba, a szoptatás nagyon fontos ilyen esetben is.
  • Érdemes odafigyelni a lakás megfelelő páratartalmára is. A megfelelő párásítás segít a babának abban, hogy jobban kapjon levegőt.
  • Ha rövid ideig 10-15 percig gőzzel teli helységbe megyünk a babával (legalkalmasabb a fürdőszoba), akkor ez is segíti az orrjáratok tisztítását és a nyálkahártya megfelelő működését.
  • Kerüljük el náthás babával a tömeget, a zajt, a nyüzsgést. Pihenjen, maradjunk otthon nyugodt környezetben.

Megelőzés

A csecsemők viszonylag ritkán fáznak meg, a kisgyerekek annál gyakrabban. A gyermek környezetében dohányzás mindenképpen növeli annak valószínűségét, hogy náthás tüneteket fog produkálni. A nátha vírusa könnyen fertőzhet úgy is, hogy maga a hordozó nem mutat (még) tüneteket, de ettől már tovább fertőzhet másokat.

Akik kapcsolatba kerülnek egy csecsemővel, azok minden esetben alaposan mossanak kezet. Ne menj kisbaba közelébe, ha beteg vagy, vagy ha a környezetedben valaki megbetegszik. Minél kisebb egy baba, annál kevésbé van arra szüksége, hogy sok látogatója legyen.

Kerüljük el csecsemővel a tömeget. Alaposan és rendszeresen tisztítsuk meg a játékait és kerüljük, hogy a baba dohányfüsttel érintkezzen.

A szoptatás számos jótékony egészségügyi hatása itt is megnyilvánul: az anyatejben található ellenanyagokat megkapják a szoptatott csecsemők.

Összegezve: a megfázás nem túl gyakori az újszülötteknél, kisgyerekeknél annál inkább. Mivel a megfázás tünetei hasonlóak más, súlyos betegség tüneteihez, illetve szövődmény is kialakulhat, ezért minél fiatalabb gyerekről van szó, annál komolyabban kell venni a tüneteket. Újszülöttek babák esetében minden esetben kérjünk orvosi segítséget!

(VIA)

Kapcsolódó cikkeink megfázás témában: