Baba

Még mindig van olyan magyar kórház, ahol nem lehet együtt anya és baba éjszaka

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatósági eljárást kezdeményez a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben, hogy többé ne vegyék el éjszakára az újszülötteket az édesanyjuktól.
2021. Május 31.
Még mindig van olyan magyar kórház, ahol nem lehet együtt anya és baba éjszaka (fotó: Getty Images)

“A szülészeti ellátásban az összes nap gyereknap, de nem mind örömteli.  Az újszülöttek kapcsolattartáshoz, legjobb ellátáshoz és egészséghez való joga nap, mint nap sérül több intézményben. Miközben mára sok szülőnek és intézménynek természetes, hogy a kórházba került gyermekkel mindig ott van valamelyik szülő, elnéző a társadalom azzal, hogy a legérzékenyebb újszülötteket elválasztják az anyától, aki nem csak szülő, hanem a közelsége egyben nyugtató, fájdalomcsillapító, “immunerősítő”egy ilyen pici baba számára. Mivel az elválasztásnak nincs szakmai indoka, sőt ártalmas is, közérdekű bejelentést tettünk több esetben is” –  írja Facebook bejegyzésében a Másállapotot a szülészetben mozgalom.

“Az NNK most hatósági eljárást kezdeményez a hódmezővásárhelyi kórház ügyében, hogy többé ne vegyék el éjszakára a babákat!” – folytatódik a bejegyzés. A civil mozgalom azt írja, hogy még mindig van olyan kórház Magyarországon, ahol nem került bevezetésre a 24 órás rooming-in, vagyis elveszik, begyűjtik, majd kiosztják a babákat. “A csak “nappali rooming in” rengeteg felesleges fájdalmat és stresszt okoz anyának és babának egyaránt” – írja a Másállapotot a szülészetben mozgalom bejegyzése.

Megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy szerintük az is fontos, hogy azok az édesanyák, akik szeretnék, kaphassanak segítséget ahhoz, hogy pihenni tudjanak a kórházban is.

A poszt az NNK részletes válaszát is közölte. E szerint: “A hódmezővásárhelyi kórház a szülészeti osztályán tapasztalt jogsértoő és járvány alatti eljárásrenddel, valamint az országos szülészeti szakmai irányelvvel ellentétes gyakorlat alkalmazásával sérti a szülő nők érdekeit.

Számos megkeresés érkezett a Mozgalomhoz, miszerint a rooming-in ellátást jelenleg nem biztosítja az osztály és az újszülötteket szeparálja az édesanyáktól, valamint éjszakára is elválasztják anyát és babáját. A járványügyi védekezésre hivatkozva történik a szeparáció, de a rutinszerű szeparáció rontja az újszülöttek esélyét a legjobb életkezdetre és a védekezoő képességüket is gyengíti, nehezíti anya és babája összehangolódását és nem teszi lehetővé az igény szerinti szoptatást sem, holott az érvényben lévő irányelvek ezt támogatják.”

Az NNK megállapította, hogy a hódmezővásárhelyi kórházban nem működik 24 órás rooming-in, csak nappal van erre lehetőség.

Az újszülöttek az esti szoptatást követően 22:30 körül kerülnek be az újszülött osztályra, majd a reggeli szoptatásra 6:45-kor ismét vissza az édesanyához. Amennyiben az újszülött éjszaka is édesanyja táplálására szorul akkor, szoptatásra természetesen az éjszaka folyamán is kikerül édesanyjához.

A reggeli vizit idejére ( 8-10 óra között) az újszülöttek szintén az újszülött osztályon tartózkodnak, egyébként a nap többi részét az édesanya kórtermében, gurulós kiságyban töltik.

A Csongrád- Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató főorvosa is elismerte, hogy az intézményben a 24 órás rooming in ellátás eddig nem került bevezetésre, de továbbiakban igyekszenek ezt is biztosítani. A koronavírus járvány miatt a nappali rooming-in ellátás nem került felfüggesztésre.

A főigazgató szerint “a biztonság fokozása érdekében bevezettük, hogy minden szülő nő a kórházi felvételekor automatikusan kerüljön szűrésre és legalább a koronavírus gyorsteszt kerüljön elvégzésre. COVID fertőzött szülő nőt sem tüneteset, sem tünetmenteset nem látunk el a szülészeti osztályon.”

Az NNK által az ellátás véleményezésére felkért neonatológus főorvos szerint a kórház rooming-in gyakorlatában az új egészségügyi “szakmai irányelvnek megfelelő működés nem valósul meg teljeskörűen”. A neonatológus azt is megjegyzi szakvéleményében, hogy abban az esetben, ha az anya COVID-pozitív, de a gyermek negatív, “a Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozata akkor is együttes rooming in elhelyezést, izolálást javasol, (amennyiben mind az anya, mind az újszülött jó fizikai állapotban van), tehát szétválasztást nem.” Általánosságban pedig az egészségügyi törvényre hivatkozva azt is rögzíti a szakértő, hogy a szülő nőnek a szülést követően joga van ahhoz, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségügyi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, így joga van a 24 órás rooming in ellátáshoz is.

Mindezek figyelembe vételével az NNK hatósági eljárást kezdeményez a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben.

Forrás: Másállapotot a szülészetben