Baba

Meg lehet jósolni előre, milyen lesz a baba szemszíne?

Milyen szerepet játszik a genetika a baba szemszínében? Van rá mód, hogy megjósoljuk, milyen színű lesz a szeme? Igaz, hogy a színe meg is változhat?
2020. Május 29.
Meg lehet jósolni előre, milyen lesz a baba szemszíne? (Fotó: Getty Images)

Az új szülőket nagyon le tudja foglalni kisbabájuk csodaszép szemeinek nézése – és természetesen arra is kíváncsiak, milyen színű az a szempár. Megmarad az árnyalat, amellyel született a baba? Vagy megváltozik?

Változik a szemszín?

Talán. A legtöbb világosabb bőrű baba kék vagy szürke szemmel születik. Néhányuknak ez meg is marad, míg másokank idővel fokozatosan zöldre, mogyoróbarnára vagy sötétbarnára vált. A legtöbb sötétebb bőrű csecsemő pedig sötétebb szemmel születik, amely általában barna színű marad.

Mi határozza meg a szemszínt?

A szem színes része, az írisz tartalmaz egy melanin nevű fehérjét – ez ugyanaz, amely a bőr színét is befolyásolja. A melanin a melanocitáknak nevezett speciális sejtekből származik, és ahogy a baba idősebb lesz, ezek reagálnak a fényre, és melanint termelnek. Minél több a melanocita, annál sötétebb lesz a szemszín.

Az íriszben valójában nincs kék vagy zöld pigment, és mindenkinél van melanin az írisz hátsó rétegében. A barna szeműeknél pedig az elülső rétegben is van. Ez több fényt vesz fel, és az írisz barna színűvé válik. A kék, szürke vagy zöld szemű embereknél kevés melanin van az írisz elülső rétegében, de az is lehet, hogy nincs, míg a mogyorószínű szemekben (a zöld és a barna kombinációja) kevés melanin található az írisz elülső rétegében.

Így változhat a szemszín

Kirsten North, ottawai optometrista azt nyilatkozta a Todaysparent.com-nak, hogy a szem színe a csecsemő első hat hónapjában kezdhet el változni. – A 9-12. hónap körül a csecsemők többségénél már beáll, milyen lesz a baba végső szemszíne. A gyerekek kisebb részénél azonban 5-6 éves korukig még sötétedhet a szemszín – magyarázta a szakértő. A melanin mennyiségétől függően tehát a szemszín kékről válthat zöldre, mogyoróra, de akár barnára is, fokozatosan. – Ahol ezen a skálán megáll, az a génekben van kódolva – mondta North.

Kék marad a szeme?

Ebben teljesen nem lehetsz biztos, de ha az anyának és az apának is kék a szeme, erre nagy a valószínűség. Ha pedig a nagyszülőknek is kék a szeme, az még inkább növeli az esélyt.

Milyen szerepe van a genetikának?

Amit sokan a középiskolában megtanultak a szemszín genetikájáról, azt már nem tartják helyes elméletnek. A Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health, NIH) tudósai korábban azt hitték, hogy a szemszínt csak egy gén határozza meg, amely egyszerű mintát követ, és amelynél a barna szín dominál a kék felett. Azonban a szem színét többféle gén is befolyásolja. A Journal of Human Genetics folyóirat egy 2011-es cikke szerint nagyjából 16 gén vesz részt a szemszínben, ezek között 2 fő gén létezik – az egyik a barna vagy a kék színt szabályozza, míg a másik a zöldet vagy a mogyorószínt. A többi gén azért felel, mennyire hajlamos valaki bizonyos színre. Mit jelent ez? A génkombináció, amely a szülőktől jön, határozza meg a gyermek végső szemszínét.

Lehet előre tudni a baba szemszínét?

Nem igazán lehet megjósolni előre, milyen lesz a baba szeme. Két barna szemű szülőnek nagy valószínűséggel lesz barna szemű babája, de potenciálisan kék, zöld vagy mogyoró színű szeme is lehet a kicsinek, az egyes szülők génjeinek kombinációja alapján. Két kék vagy zöld szemű szülőnek valószínűleg kék vagy zöld (vagy kékes-zöldes) szemű gyermeke születik, de lehetséges, hogy barna vagy mogyoró lesz a gyermek szemszíne. Ha az egyik szülőnek sötétebb a szeme, a másiknak pedig világos, akkor kissé nagyobb a valószínűsége, hogy sötétebb szemű lesz a gyermek North szerint.

Mi a helyzet azzal, ha különbözik a két szem színe?

Ha különbözik a két szem színe, azt heterokrómiának nevezzük – ez gyakran nyilvánul meg úgy, hogy az egyik szem kék, míg a másik barna. De előfordulhat olyan is, hogy egyszínűek a szemek, de az egyikben foltokban található más szín is. – Ez már születéskor lehet így, de az is előfordulhat, hogy csak az első év során alakul ki – mondta North.

Melyek a leggyakoribb szemszínek?

A Wordatlas.com szerint a világ nagyjából 79%-ánk barna a szeme, 8%-uknak kék, borostyánszínű és mogyoróbarna nagyjából 5%-uknak, míg a lakosság csupán 2%-ának van zöld szeme. A maradék 1-2%-ot a szürke, és a nagyon ritka, vörös vagy lila szemek teszik ki – ez az albinizmus esetén van.

(VIA)