Baba

Meddig tart a növekedési ugrás?

Amikor hirtelen minden felborul, a kisbabád sűrűbben ébred, szinte állandóan szopizna, nyugtalan és nyűgös, akkor biztosra veheted, hogy az úgy nevezett növekedési ugrás szakaszába ért a babád.
2022. Április 28.
Meddig tart a növekedési ugrás? (fotó: Getty Images)

Mit jelent a növekedési ugrás?

Az úgy nevezett növekedési ugrás azt jelenti, hogy a baba egy olyan fejlődési fázisba érkezett, amikor hatalmas erőket kell mozgósítani, mert hirtelen növekedésnek indul. Ezt úgy képzeljük el, hogy miután a baba megszületett, a növekedési kiegyensúlyozott, de ezt a kiegyensúlyozott szakaszt időként egy-egy kiugrás szakítja meg. Ilyenkor a babák hirtelen, egyik napról a másikra óriást növekednek. A növekedési ugrások során a baba általában nagyot hízik és/vagy nő, esetleg olyan készsége, amit addig még nem gyakorolt.

Milyen változásokra számíthatsz?

Amikor elérkezik ez az intenzív szakasz, akkor a babának hatalmas erőket kell mozgósítania, ehhez pedig sokkal több energiára van szüksége. Ez egyet jelent azzal, hogy többet szeretne szopizni.Arra lehetsz figyelmes, hogy a babád egész nap csak szopizna, az etetések száma és időtartamának hossza is megnő, az etetések szinte vagy szó szerint összefolynak. Sajnos, sokan ilyenkor arra következtetnek, hogy már nem elég tápláló a tejük a baba számára, vagy nincs elegendő tejük, így ahelyett, hogy sokkal többször mellre tennék a babát, tápszerhez nyúlnak. Pedig csupán arról van szó, hogy a babának ebben az intenzív szakaszban sok energiára és így sok anyatejre van szüksége, de ezt éppen azzal tudja megteremteni magának, ha sokkal többet és hosszabban lehet mellen. Nincs más dolgod tehát, mint alávetni magad a baba igényének, ezzel fog beállni a(z új) kereslet-kínálat: ha a babádnak több tejre van szükséges, akkor éppen azzal lesz több tejed, ha többet szopizhat.Logikus, hogyha a babának több tejre van szüksége és éjjel-nappal csak szopizna, akkor kevesebbet fog aludni. Ez nem könnyű időszak sem neki – ezért nyűgösködhet is – és neked sem, de a növekedési ugrás mindössze néhány napig tart. És hogy mikor számíthatsz rá? A csecsemők általános növekedési ugrásai körülbelül 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban következnek be.

Mennyi ideig tart ez az intenzív szakasz?

A növekedési ugrás tehát mindössze néhány, maximum hét napig tart. Nem állíthatjuk azt, hogy könnyű pár nap ez az anyának, de a gyakoribb szoptatás hatására néhány nap alatt ismét beáll a kereslet-kínálat egyensúlya és újra minden tervezhetőbb lesz.

Mit tehetsz?

Amit növekedési ugrásnál az anya megtehet, hogy nem korlátozza a baba igényeit, nappal és éjjel is annyiszor szoptatja meg, ahányszor csak a baba igényli azt. Az egyetlen, amit megtehetünk, hogy türelmesek vagyunk. Ne felejtsük el, hogy mindössze néhány napról van szó.