Baba

Magzatszurok, a baba első széklete

A magzatszurok vagy más néven mekónium a baba első széklete. A magzatszurok a megszületést követő első napokban ürül, színe, állaga igen jellegzetes.
2021. Szeptember 22.
Magzatszurok, a baba első széklete (fotó: Getty Images)

A magzatszurok a magzat bélrendszerében, még az anyaméhben keletkezik a lenyelt magzatvízből és az abban található szöveti darabokból áll. A baba megszületését követő első napokban ürül ki a magzatszurok.

Állaga és színe is igen jellegzetes: zöldesfekete színű, szurokszerű, ragadós állagú. Amikor végleg kiürül a baba szervezetéből, akkor indul be a valódi emésztés, így a széklet színe, állaga és szaga is jelentősen megváltozik.

Előfordulhat, hogy a magzat még az anyaméhben a magzatvízbe üríti a magzatszurkot (ilyenkor zöld lesz a magzatvíz). Ez sok esetben a kórházi szüléseknél azonnali beavatkozást hoz magával, mert oxigénhiányra is utalhat ha a baba “belekakil” a vízbe. Ugyanakkor más oka is lehet annak, ha a magzatvízbe mekónium kerül: terminusközeli magzat esetében nem ritka, hogy bélrendszere már elég érett ahhoz, hogy bélmozgást végezzen. Másik ok lehet, ha vajúdás közben a köldökzsinór vagy a magzat feje összenyomódik. A harmadik ok pedig az lehet, ha magzati distressz és oxigénhiány következik be – sorolja fel az okokat hegmesek.hvgblog.hu cikke.

A cikk szülésznő szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy magzatszurok ürítése a magzatvízbe akkor válik veszélyessé, ha a magzat belélegzi azt, mert a sűrű anyag elzárhatja a légutakat. Ez ritka, de akár halálos kimenetű szövődmény is lehet. Kitoláskor a magzat légútjai összenyomódnak, így a nyák mellett, a magzatszurok is kipréselődik. Ha a magzatvízbe magzatszurok került, akkor fontos, hogy a magzat minél több oxigénhez jusson, ennek kedvez, ha az anya függőleges testhelyzetben vajúdik és ha nem irányított a kitolás, hanem az anya tempójában történik.