Baba

Lehet-e trombofíliával fogamzásgátlót szedni?

Sokan tisztában vannak a hormonális fogamzásgátlók trombózis-provokáló veszélyével, éppen ezért javasolják a trombofília szűrést azoknál, akiknek a családjában előfordult már trombózis.
2017. Március 23.

Lehet-e trombofíliával fogamzásgátlót szedni?

Amennyiben az eredmények alapján fennáll valamilyen genetikai mutáció(k), akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon az illető szedhet-e alacsony hormontartalmú készítményt. Dr. Szélessy Zsuzsannával, a Trombózisközpont hematológus főorvosával beszélgettünk a témában.

Vérrögöket okozhatnak a fogamzásgátló tabletták

Egyre gyakrabban hallani, hogy a fogamzásgátló tablettákat szedő fiatal lányoknál és nőknél életveszélyes mélyvénás trombózis alakult ki. Bár sokan úgy gondolják, hogy az új típusú készítményeknél ilyen nem fordulhat elő, ám valójában ezek is magukba rejtik a rizikót. (Ráadásul fontos tudni, hogy többféle hormon kezelés is provokálhatja a trombózis kialakulását az arra hajlamosaknál, nem csak a fogamzásgátlás céljából adott készítmények).

A fogamzásgátló tabletták – és más hormonális fogamzásgátló módszerek- a peteérést gátló hormontartalmuk miatt, visszaszorítják az ún. antitrombin III fehérje szintézisét, ezért a kevesebb a fehérje kevesebb alvadási faktort képes inaktiválni – ennek következtében a trombózis kialakulásának esélye jelentősen megnő. Való igaz, az alacsony hormontartalmú szerek esetében kisebb a rizikó, ám ha valaki súlyos trombofíliával küzd, akkor számukra ezen tabletták szedése életveszélyes is lehet.

Egyéni elbírálás függvénye, hogy javasol-e a fogamzásgátló szedése

A fogamzásgátlók trombózis készséget fokozó hatása miatt-nagyon helyesen- egyre többen végeztetnek trombofília szűrővizsgálatokat (egyszerű vérvétel útján). Főleg akkor elengedhetetlen ez a vizsgálat, ha valakinek a családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia. Amikor kézhez kapják a leletet, sokan nem tudnak eligazodni a leírtakon, vagy ha kiderítik, hogy valóban jelen van valamilyen genetikai mutáció (ami egyáltalán nem ritka), nem tudják, hogy az mit is jelent pontosan, és hogy ezáltal milyen mértékben nő meg a trombózis veszélye.

“Több féle trombofília létezik, és azokon belül is megkülönböztetünk enyhe és súlyos mutációkat. Előbbi esetben kisebb a vérrögképződés rizikója, így ekkor az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása még megengedett is lehet. Viszont egy laikus nem tudja eldönteni, hogy milyen mértékű a trombofíliája, ezért mindenképp szakember véleményét kell kikérni a témában.

Már csak azért is, mert ezen felül a trombózis rizikóját több tényező is befolyásolja, pl. egyéb társbetegségek (pl. diabetes, autoimmun kórkép), komolyabb visszértágulatok, túlsúly, kor, nem stb. Tehát, hogy kinek milyen fogamzásgátló módszert javaslunk, az mindig egyéni elbírálás függvénye”- magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Éppen ezért amennyiben, ha a családjában előfordult már trombózis (esetleg Önnél), fontos, hogy vegyen részt trombofília szűrésen, hogy biztonsággal lehessen dönteni a legveszélytelenebb védekezési módszerről!

Fontos! Sokan úgy gondolják, hogy csakis a tabletta formájában szedett fogamzásgátló hordozza a trombózis kialakulásának veszélyét, de nem! Más módon a szervezetbe juttatott peteérést gátló hormonok is megnövelik a rizikót: így a fogamzásgátló tapasz, injekciók, a hüvelygyűrű, bizonyos spirálok, mind-mind tiltólistásak lehetnek!

Kapcsolódó cikkeink trombózis témában:

Forrás: Trombózisközpont