Baba

Láthatatlan védelem

A tisztaság és ápoltság fontos részét képezi az intim higiénia. Mindennap gondolj rá, ugyanúgy, ahogyan gondoskodsz a frizurádról, a szájápolásról vagy a frissítő illatról.

A hüvelyváladék megjelenése természetes jelenség, minden nő találkozott már vele. A serdülőkor elején jelentkezik, az első menstruáció előtt körülbelül egy évvel. Jelzi, hogy elkezdődött a kislány nemi érése. Később a hüvelyváladék mennyisége és minősége a menstruációs ciklussal, a különböző hormonhatásokkal együtt változik.

Mi termeli a hüvelyváladékot?

Részben a méhnyak nyáktermelő sejtjei hozzák létre, részben a hüvely felszíni hámsejtjeinek lebomlása révén keletkezik ez az egészséges nőknél színtelen, szagtalan váladék. Gazdag glikogénben, fehérjékben, és nagy számban találhatók benne a hüvely normál flórájához tartozó hasznos baktériumok, a laktobacilusok, amelyek az úgynevezett Döderlein-flórát alkotják. A laktobacilusok tejsavat termelnek, így alakítják ki a hüvely kémhatását, azaz a savas, 3,6–4,2-es pH-t. Ez biztosítja az első védelmi vonalat a kórokozókkal szemben. A váladék mennyisége a ciklus különböző napjaiban más és más lehet, a ciklus közepén, peteéréskor a legbőségesebb, a menstruáció előtti napokban pedig sűrűbbé válhat.

Beteg vagyok?

Egészséges női hüvelyben a hasznos baktériumok jelenléte akadályozza meg a kívülről bejutó baktériumok, gombák és egyéb élősködők elszaporodását. Az egyensúly felbomlása kóros folyáshoz vezethet. Ilyenkor a váladék mennyisége és minősége is megváltozik. A következő panaszok esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy tisztázni lehessen, fertőzésről van-e szó:

fehéres vagy sárgászöldes színű váladék,

égető, viszkető érzés,

kellemetlen szag,

heves alhasi fájdalmak,

láz.

Tisztálkodjunk, de hogyan?

Fontos a rendszeres napi tisztálkodás, melynek része az intim területek tisztán tartása is. A nedves környezet jó táptalaja a baktériumoknak. A szoros bugyik, műszálas fehérneműk is ideális környezetet teremtenek számukra, mert könnyű megizzadni bennük. A nemi szerveket lehetőleg semleges, de még inkább savas pH-jú mosakodószerrel mossuk le, és utána mindig bő vízzel öblítsük. Ne használjunk lúgos kémhatású szappant, mert felboríthatja a hüvelyváladék pH-ját. A hüvelybe pedig soha ne kerüljön szappan!Napi használatra beválik az intim mosakodógél, amely ugyanolyan kémhatású, mint a hüvely. Hüvelyöblítést csak a nőgyógyász tanácsára végezzünk, lehetőleg hígított, tejsavas öblítőfolyadékkal. A nem megfelelő alkalmazással több kárt okozhatunk, mint amennyit használunk. Már kislánykortól meg kell tanulni a vécépapír megfelelő használatát (mindig elölről hátrafelé töröljünk), mert a székletszennyeződés jó táptalaja a fertőzéseknek. Legjobb, ha székelés után mindig megmossuk a nemi szerveket és a végbél tájékát, ha lehetőségünk van rá.

Láthatatlan védelem

Szakértő: Halász László

szülész-nőgyógyász

G1 Intézet

Forrás: Kismama magazin