Baba

Lányok pelenkázása- Útmutató

Tudtad, hogy a fiúk és a lányok pelenkázása eltérhet néhány dologban? De vajon mire kell figyelni a kislányok pelenkázásakor? Ebben az útmutatóban összeszedtük a legfontosabb információkat neked.
2019. Július 15.
Lányok pelenkázása- Útmutató

Hogy vegyem kézbe? Hogy szoptassam? Hogy kell fürdetni? És vajon, hogy fogom pelenkázni? Ugye ismerősek ezek a kérdések, amelyekből jócskán akad, amikor az újszülöttel hazatértek a kórházból, és egyedül kell egy sor új dolgot megoldanod.

Ezek közül – legalábbis kezdetben – kétségtelenül a szoptatással és a pelenkázással fog elmenni a legtöbb idő. Ez utóbbihoz szeretnénk most segítséget nyújtani neked. Kislányt vársz? Akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a most következő pelenkázási útmutatónkat!

Hol és mivel?

Célszerű a pelenkázást olyan helyen végezni, ahol minden a kezed ügyében lesz, és nem kell ellépned a baba mellől egy pillanatra sem. Jellemzően egy pelenkázó asztal lesz ennek a műveletnek a helyszíne.Ha pelenkázóasztalt keresel, válassz olyat, amelyet három oldalról kb. tíz centiméter magas perem veszi körül, hogy gyermeked biztonságos körülmények között pelenkázhasd be.A helytől függetlenül érdemes mosható alátétet, pelenkázó lapot is használni, hiszen előfordulhatnak majd kisebb-nagyobb pelenkabalesetek, amikor óhatatlanul összepiszkolódhat a baba ruhája vagy a pelenkázó is. Ilyenkor egyébként a legpraktikusabb, ha egyből a fürdőkád felé veszitek az irányt, és egy langyos tussal kezditek a pelenkázást.Amire viszont biztosan szükség lesz, az egy tiszta (a gyermek súlyához igazodó) pelenka, nedves törlőkendő, popsikrém valamint egy szemetes a használt pelenkának.

Hogy is kezdj hozzá?

A pelenka kicserélésnek számtalan módja lehet. Van, aki előre becsúsztatja a tiszta pelenkát a baba feneke alá, így bontja ki a koszos pelenkát, majd a használt törlőkendőket a tisztítást követően egyből a koszos pelenkába csomagolja bele, és így dobja ki együtt a hulladékot. Más inkább eltávolítja először a koszos pelust, és mikor teljesen tiszta a kicsi popsija, csak ezt követően teszi alá a tiszta pelenkát.Amire viszont feltétlenül oda kell figyelned, az a megfelelő higiénia: pelenkázás előtt és után mindenképpen alaposan moss kezet, és használj körömkefét is!

Erre figyelj, ha lányod van!

Most pedig nézzük meg egy rövid útmutató segítségével, mire kell figyelned, ha egy kislányt pelenkázol:

1. Vetkőztesd le a babát! Ehhez elegendő, ha csak a pelenkával fedett területet teszed szabaddá (itt nagy segítségedre lehetnek az alul patentolható rugdalózók illetve a bodyk)

2. A pelenka két ragasztószalaggal van rögzítve, ezeket kell kinyitnod, majd a pelenka elülső részét lehajtanod. Ha kakis a pelenka, akkor praktikusan azt javaslom, hogy a pelenka elülső, tiszta részével töröld le először a baba bőrén lévő székletmaradványokat. Ügyelj arra, hogy mindig elölről hátrafele történjék a törlés!

3. Ezután emeld meg a baba csípőjét (ehhez a lábait kell megfogni és kissé megemelni), majd a másik kezeddel hajtsd alá a pelenkát úgy, hogy a tiszta, külső fele kerüljön a feneke alá. Így a további műveletek során nem baj, ha a már használaton kívüli pelenka beszennyeződik.

4. Következhet a pisi, kaki- és krémmaradványok eltávolítása, amihez a legpraktikusabb, ha kifejezetten a babák számára kifejlesztett törlőkendőt használsz. Légy nagyon alapos, figyelj rá, hogy a combhajlatokból és valamennyi redőből távolítsd el a szennyeződést!

5. Töröld le a szeméremtestet és a környékét! Olyan törlőkendőt válassz, ami sem alkoholt, sem illatanyagot nem tartalmaz!

6. A popsi megtörléséhez egy kissé emeld meg a babát (fogd össze a lábakat)!

7. Ha még nem esett le a baba köldökcsonkja, akkor a pelenkázás alatt erre is vess egy pillantást!

8. Ha készen vagy, távolítsd el a koszos pelenkát!

9. Ha nem készítetted be az elején a popsija alá a tiszta pelust, akkor most hajtogasd szét az új pelenkát és csúsztasd a feneke alá (egy kis segítség: jellemzően a pelenka elülső részén találhatod a mintákat)!

10. Krémezd be az intim területeket (a nagy szeméremajkakat is) valamint a popsit, de arra ügyelj, hogy a hüvelynyílásba ne kerüljön krém!

11. Hajtsd fel a pelenka elülső részét a babára, és a ragasztószalagok segítségével rögzítsd a pelenka elején! Figyelj arra, hogy ne legyen túl szoros, de laza sem a pelenka! Ha befér az ujjad a has felől, akkor megfelelően rögzítetted. Fontos, hogy a pelenka a baba hátán is egyenes legyen, és a comboknál található gumis részt is igazítsd meg! Amennyiben a köldökcsonk még nem esett le, hajtsd be a pelenka szélét, hogy ne irritálja a csonkot, és jól tudjon szellőzni, vagy válassz eleve köldökvédős pelust, aminek a széle “kihagyja” a köldökcsonkot. 

12. Dobd el a használt pelenkát, majd moss kezet! Készen vagytok!Szakértő: Kálmán Eszter, védőnő, rendszerterapeutaKapcsolódó cikkeink: