Baba

Különleges szoptatós szobát adtak át az egyik klinikán

Hiánypótló szoptatós szobát adott át a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája a Koraszülöttek Világnapja alkalmából.
2017. November 17.

Koraszülöttekért Országos Egyesület jóvoltából kialakított helyiségben az ország legnagyobb betegszámú, és legsúlyosabb eseteket ellátó koraszülött intenzív osztályán is lehetővé vált, hogy a koraszülő édesanyák meghitt környezetben táplálják gyermeküket.

Hazánkban minden 9. újszülött koraszülött, azaz a terhesség 37. hete előtt jön világra. November 17-e a Koraszülöttek Világnapja, amelyet a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) honosított meg Magyarországon. “Ezen a napon a koraszülés gyakoriságára hívjuk fel a figyelmet, és tisztelgünk a koraszülöttek, a koraszülött gyermeket nevelő családok, és az életük megmentéséért küzdő orvosok, ápolók munkája előtt”- mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, az egyesület elnöke.

Amellett, hogy a KORE kezdeményezésére több neves épület lilába öltözött ezen a napon, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centrumának egy régóta várt és hiánypótló laktációs szobát adtak át.

“Az anyatej a koraszülöttek egyik legkönnyebben elérhető és legkiválóbb gyógyszere, amelyet a nem szoptatható babák számára rendszeres fejéssel lehet biztosítani. A babák közelében az anyatej mennyisége bizonyítottan megnő. Az anyatej fenntartásával az édesanyáknak a későbbiekben lehetőségük lesz az inkubátorból már kikerült gyermeküket mellre helyezni, szoptatni” – tájékoztatott Dr. Dombi Anna Zsófia neonatológus szakorvos, laktációs tanácsadó.

“Bízunk benne, hogy az ország legnagyobb betegszámú, és legsúlyosabb eseteket ellátó koraszülött intenzív osztálya ezzel a kényelmes és barátságos hangulatú szobával még több koraszülő édesanyának és babának nyújt majd lehetőséget a kötődés ezen formájának kialakulására” – nyilatkozta Dr. Rigó János professzor, a klinika igazgatója.

A legfontosabb cikkek koraszülött témában:

  • Az érintés serkenti a koraszülöttek agyi fejlődését
  • A szoptatás védi a koraszülött babák szívét
  • Akik idő előtt érkeznek
  • Ha túl korán jön a baba
  • A koraszülött babák jellemzői