Baba

Koronavírus: kiemelten védeni kell a kismamákat is

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), így 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
2020. Március 24.
Koronavírus: 187-re nőtt a fertőzöttek száma (Fotó: Getty Images)

A magyarországi beazonosított új koronavírus-fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár. A gyógyultak száma 21 fő, 9 beteg hunyt el a vírus miatt, és 6113 mintavétel történt.

Egyre többen szegik meg az intézkedéseket

Egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket – mondta el Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi online sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy hatósági házi karanténban 4207-en vannak, és esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg – írja az MTI.

Jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés, és Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus – írja a kormányzati tájékoztató oldal. Ahhoz, hogy a tömeges fertőzést lelassíthassuk nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A kismamák is maradjanak otthon

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília, az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy lehetőleg a kismamák se menjenek közösségbe. Az eddigi adatok alapján a várandósság nem jelent magasabb kockázatot, de a tisztifőorvos hozzátette, hogy maga a várandósság megváltoztatja a szervezet működését, immunrendszerét, ezért a kismamákat is különösen védeni kell – írja az Index.hu. Esetükben is azt javasolja, hogy ha lehet, maradjanak otthon, mossanak gyakran kezet, az arcukhoz, szájukhoz ne nyúljanak, otthon pedig naponta fertőtlenítsenek és gyakran szellőztessenek.

Forrás: MTI/Index.hu/koronavirus.gov.hu