Baba

Koronavírus és szoptatás: tudnivalók

Ha a kisbabád mostanában született, és szoptató anyuka vagy, érthető, hogy még jobban aggódsz a vírusok, és az új koronavírus miatt. Ezek a legfontosabb tudnivalók a koronavírusról és a szoptatásról!
2020. Március 06.
Koronavírus és szoptatás: tudnivalók (Fotó: Getty Images)

Az új koronavírussal kapcsolatban azt már megerősítették, hogy emberről emberre történő átvitellel terjed a fertőzés, szoros kontaktus révén. Úgy gondolják, ez főként cseppfertőzés útján lehetséges, amikor a fertőzéses személy köhög vagy tüsszent.

Átkerülhet a koronavírus az anyatejbe?

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint eddig nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy az új koronavírus, a COVID-19 átkerülhetne az anyatejbe. A koronavírus ellen védelmet nyújtó ellenanyagokat viszont találtak az anyatejben, ami jó hír: ez ugyanis azt jelenti, hogy az édesanya szervezete antitesteket állít elő, és ezeket adja át a babának, nem a vírust.

Így szoptasson a koronavírusos anya

Ha egy édesanya elkapja az új koronavírust, a CDC útmutatóját érdemes betartani a szoptatásra vonatkozóan. Eszerint minden lehetséges óvintézkedést meg kell tenni, hogy a vírust ne adja át az édesanya a gyermeknek, beleértve a kézmosást, mielőtt megérintené a gyermekét, és az arcmaszk viselését a baba szoptatása közben. Ha mellszívót használ, az édesanyának az eszköz alkalmazása előtt is meg kell mosnia a kezét, és minden használat után megfelelően meg kell tisztítania a szivattyút.

Ha van rá lehetőség, a lefejt tejjel ideiglenesen etesse meg egy másik személy a babát, ne pedig a megbetegedett édesanya. Az elsődleges dolog ugyanis nem az, hogy az anyatejbe kerül a vírus, hanem az, hogy az anya más módon fertőzheti meg a babát a koronavírussal.

(VIA)