Baba

Kórházból a plázába – Mennyire óvjuk az újszülöttet?

Még ha a trend és a celebvilág példája azt is sugallja, szülés után minél előbb térj vissza a pörgésbe, saját és kisbabád egészsége óvatosságra int. De mégis, mennyire kell óvni az újszülöttet?
2020. Február 26.
Kórházból a plázába - Mennyire óvjuk az újszülöttet? (fotó: Getty Images)

Szülés után az első kérdések közé tartozik, hogy mikortól lehet kivinni a kisbabát. Attól is függ, mit értesz ezen: a levegőre, az utcára, vagy mikor mehetsz vele vásárolni, szállhatsz fel tömegközlekedési eszközre? A hidegtől vagy fertőzéstől kell-e félteni a picit? Jöhetnek a rokonok mindjárt az első hetekben babanézőbe? A kórházak gyakorlata is nagyon különböző a látogatókat illetően: van, ahol az újszülöttet pólyában kiviheti a kismama a folyosóra a rokonokhoz, máshol csak üvegablakon keresztül mutathatja meg.

Az újszülött nem rendelkezik saját immunrendszerrel – mondja dr. Gál Éva gyermekorvos, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa -, ezért ma is helytállóak a klasszikus gyerekgyógyászat javaslatai a fertőzésekkel szembeni fokozott védelemre vonatkozóan. Sok minden másképp zajlik ma a szülés és a csecsemőgondozás terén, de az orvosi tények nem változtak. Az újszülött azokkal az immunanyagokkal rendelkezik, amelyeket az édesanyjától az anyaméhben kapott. Ezek azoktól a betegségektől védik őt, amelyen az anya átesett, vagy ami ellen védőoltást kapott.

A születés után pedig az anyatejen keresztül jutnak el a babához ezek az ellenanyagok. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a védettség korlátozott, az éppen aktuálisan zajló influenzás betegségek, náthás vagy hányós-hasmenéses tünetekkel járó bakteriális és vírusos fertőzések veszélyesek a pici számára. Ezeknek a kórokozóknak nagy része cseppfertőzés útján terjed, így ahol sok ember van, ott nagyobb a valószínűsége ennek. Gondoljon az anya a saját egészségére is, mert bár a szülés élettani folyamat, az immunrendszert is érinti. Az influenzafertőzés például komoly következményekkel járhat frissen szült kismamáknál.

Trend vagy józanság

A doktornő arra is figyelmeztet, hogy bár a trend azt sugallja, hogy már a szülés másnapján vékonyan és kisminkelve lépjen a nyilvánosság elé a kismama karján az újszülöttel, helyesebb, ha mérlegeli ezeket az elvárásokat, és nem stresszeli magát azzal, hogy eleget tegyen nekik. A szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz, ezért inkább a pihenés javasolt. A plázázás a babára és az anyára nézve is fertőzésveszélyt jelent, és azért sem ideális kimozdulás, mert a baba a kinti hidegnek megfelelő ruházatban beizzad a kocsiban vagy a hordozókendőben. A mindennapos levegőzést télen négyhetes kortól jó levegőjű területen vezessük be, akár a kertben vagy a teraszon, ha erre lehetőség van.

Kézről kézre?

– Az első három hónapban indokolt a csecsemő fokozott védelme a fertőzésektől – folytatja a doktornő. – Ekkortól kezd kiépülni az immunrendszere, ekkortól kap védőoltásokat, ez előtt jó, ha kerüljük azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, tehát fennállhat a cseppfertőzés veszélye. Persze a szűk családban is előfordulhat betegség, például a már közösségbe járó nagyobb testvér hazahozza a kórokozókat az intézményből. Ezért fontos a higiénés szabályok betartása, és a szülők hatáskörébe tartozik, hogy a tágabb rokonság tagjaival is betartassák ezeket a látogatás során.Látogatói etikett

A látogatók esetleg nincsenek tisztában egy kisbabás családban elvárt higiénés szabályokkal, ezért szülőként néhány praktikus ötlettel előzd meg a kritikus helyzeteket.

– Az előszobában vendégpapucs vagy cipőre húzható nejlon lábzsák felkínálásával figyelmeztetheted a belépőt, hogy utcai cipővel ne menjen a szobába.

– Helyezz el kézfertőtlenítő kendőt vagy gélt a bejárat mellett, hogy a lakásba lépve mindenki számára azonnal kéznél legyen.

– Készítsd elő a vendég helyét a szobában, helyezz ki az asztalra fotóalbumot a piciről és ásványvizet, ezzel jelezheted neki, hogy szívesen látod, de nem szeretnéd, ha egyenesen a babaszobába rohanna.

A babanézőbe érkezők olykor nem tekintik magukat betegnek, hiszen csak “egyet-egyet köhintenek”, vagy “kicsit gyakrabban kell kimenniük a mellékhelyiségbe”. A szülők dönthetnek úgy is, hogy néhány héttel későbbre tolják a kis jövevény bemutatását, illetve hogy ez a fertőzésveszély minél tökéletesebb kizárásával történjen. Például nem kell a vendégseregnek folyamatosan egy légtérben tartózkodni a babával, elegendő, ha megnézik, és különösen nem ajánlott kézről kézre adogatni őt. Legjobb, ha a kisbaba az ágyában marad, vagy a szülő tartja a kezében, nehogy egy-egy tapintatlan vendég megfogja a pici kezét vagy csörgőjét.

 

SZAKÉRTŐ: dr. Gál Éva gyermekorvos, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa, a Madarász utcai Alváslabor vezetője.

A cikk folytatásában azt is megtudhatjuk, hogy mire kell figyelni, ha a nagyobb testvér már közösségbe jár, vagy ha az anya betegszik meg. A teljes cikk a Kismama magazin legújabb számában olvasható. A lapot keresd az újságárusoknál.

Kórházból a plázába - Mennyire óvjuk az újszülöttet?

Forrás: Kismama magazin