Baba

Koraszülöttek szoptatása: mire kell figyelni?

Amíg egy koraszülött kisbaba eljut a kizárólagos és igény szerinti szoptatásig, hosszú utat kell megtennie. Mire kell felkészülnie az édesanyának, ha szoptatni szeretné koraszülött babáját?
2019. November 12.
Koraszülöttek szoptatása: mire kell figyelni? (fotó: iStock)

Ha egy baba a betöltött 37. hét előtt születik, akkor koraszülöttnek nevezzük. A koraszülött babák különösen sebezhetőek, érzékenyek és nagyobb odafigyelést, törődést is igényelnek időre született társaikhoz képest, emellett magasabb is a tápanyagszükségletük, mint az érett újszülötteknek.

Mire kell készülnie egy édesanyának a szoptatás terén, ha gyermeke koraszülött lesz?

Az, hogy az édesanya tudja-e szoptatni gyermekét, attól is függ, hogy mennyire lesz koraszülött gyermek. Az extrém koraszülött, kicsi babákat – akik nagyon éretlenül jönnek világra -, még nem lehet megszoptatni rögtön a megszületés után. Egy kései koraszülött baba azonban – aki a 34. és a betöltött 37. hét között jött világra -, már valószínűleg mellre fog tudni tapadni, és lehet, hogy hatékonyan is fog tudni szopizni. Előfordulhat azonban az is, hogy a kizárólagos szoptatással még ő sem tud annyi anyatejet bevinni a szervezetébe, amennyire szüksége lenne. Ilyenkor szükséges, hogy pótlást kapjon.A nagyon kis súllyal született, extrém koraszülöttek, először intravénás táplálást kapnak, majd később következik a szájon át történő táplálás. Fontos tudni azonban, hogy az extrém koraszülötteknél sem mindig szükséges az intravénás táplálás. Elképzelhető, hogy már ők is táplálhatók szájon át a kezdetektől. Ha erre azonban nincs lehetőség, akkor kezdetben legtöbbször orrszondán át kapják meg a táplálékot, amelyet azonban igyekeznek minél előbb átállítani a tényleges szájon át történő táplálásra. Ezt – ha a cél a szoptatás védelme – szoptatásbarát eszköz segítségével kapja meg a baba. A fecskendő mellett kanál, pohár, szemcseppentő is szóba jöhet, esetleg ujjetetés; illetve ha már sikeres a mellre tapadás, akkor mellen pótlás szoptaníttal (SNS). A későbbiekben pedig – ahogy egyre inkább alkalmasnak tűnik arra, hogy mellre tapadhasson – következhet a szopizás.Az 1500 gramm alatt született babáknál (ők az “igen kis súlyú koraszülöttek”) szükséges lehet az anyatejhez dúsító anyagok adása, speciális dúsítókkal.

Milyen támogatást kap egy koraszülött baba édesanyja?

A korszerű koraszülött-ellátásban nagyon fontos szerepet kap a baba és édesanyja közti bőrkontaktus, a kenguruzás, ami elősegíti a baba szopási képességének fejlődését, és az édesanya tejleadó reflexét is segít kiváltani. Nagyon fontos annak támogatása is, hogy a baba minél hamarabb mellre tudjon kerülni. Ez azonban nálunk egyelőre még nagyon kevés helyen valósul meg, és országosan lefektetett protokoll sincs ezzel kapcsolatban (pozitív példa ebből a szempontból a MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centruma).A korszerű koraszülött ellátásban azt támogatják, hogy az anya lehetőleg a szülést követő hat órán belül megkezdhesse az anyatej fejését, hogy a baba már megkaphassa azt. A későbbiekben pedig abban is segítik az anyákat, hogy kizárólagos fejéssel fenn tudják tartani a tejtermelést, illetve tudják növelni a mennyiséget is.

Fontos, hogy a koraszülött lehetőleg anyatejet kapjon!

Az anyatej a koraszülöttek számára is a legmegfelelőbb tápanyagforrás, ezért fontos, hogy minél gyorsabban hozzájuthassanak. Az anyatej amellett, hogy kiemelt szerepet kap a baba növekedésében és fejlődésében, egyúttal védelmet is nyújt számára. A koraszülöttek éretlen immunrendszerük miatt még fogékonyabbak a fertőzésekre, amelyek életveszélyesek lehetnek számukra. Az anyatejben található, az édesanyától kapott ellenanyagok és immunsejtek ezért nagyon fontos védelmet nyújtanak számukra.

Mikortól lehet szoptatni a babát?

Vannak olyan babák, akik egészen hamar tudnak hatékonyan szopizni, de van, akinél csak több hét vagy hónap után lesz eredményes a szoptatás. Ezt a kisbaba egyéni orális és motoros funkciói befolyásolják, nincs konkrét gesztációs korhoz kötve.Ha nem is tud hatékonyan szopizni a baba, a mellen történő komfortszopás mindenképpen nagyon jó egy koraszülött baba számára. Biztonságérzetet ad számára, fokozza a bélmozgást, és szervezetében csökken a stresszhormonok szintje. A komfortszoptatás akkor jöhet szóba, ha már elég stabil a kisbaba, de ez mindig egyéni megítélés alá esik.

Mire kell ügyelni egy koraszülött baba szoptatásakor?

Fontos, hogy a babát úgy kell mellre helyezni, hogy hatékonyan tudjon szopizni. Ügyelni kell a szoros testkontaktusra, és hogy a baba nagyra nyissa a száját, valamint, hogy lehetőleg aszimmetrikusan tapadjon a mellre (álla a mellhez ér, az orra szabadon van, a felső és alsó ajka kifele fordul).Az ajkak ingerlése hatására a babák nyitják a szájukat, ha ez nem hatékony, akkor az áll gyengéd lehúzásával lehet segíteni nekik, illetve a DANCER kéztartás is segítség lehet a számukra. Ez azt jelenti, hogy a kezünket a mellünk alá csúsztatjuk, úgy hogy három ujjal megtámasztjuk. A mutató-és hüvelykujjunkkal pedig közrefogjuk a baba állát, ami így meg tud támaszkodni.A kis súlyú, gyenge izomtónusú babák szoptatásakor érdemes a pici tarkóját megtámasztani, hogy ezzel is segítsük.A kórházból való elbocsájtást követően otthon is kiemelten kell figyelni a koraszülött csecsemő táplálására, hogy fejlődése és növekedése megfelelő ütemű lehessen.A cikket lektorálta dr. Kungler-Gorácz Orsolya, kórházi-klinikai szakgyógyszerész, laktációs szaktanácsadó (IBCLC).Kapcsolódó cikkeink: