Baba

Komoly bajt okozhat a méz a babánál

Nem szabad mézet adni a babáknak egyéves koruk előtt, mert a mézben előfordulhat a Clostridium botulinum baktérium spórája, ami halálos ételmérgezést is okozhat.
2018. Március 14.
Komoly bajt okozhat a méz a babánál

Bár a botulizmus viszonylag ritka, de nagyon veszélyes mérgezés: a baba idegrendszerére hat. A csecsemők szervezete még fejletlen ahhoz, hogy megakadályozza a kórokozó szaporodását. A mérgezés tünetei a több napon át tartó székrekedés, az étvágytalanság, a szokatlan sírás, az izmok gyengesége. Utóbbi légzési nehézséget okozhat – írja az Index.

Nem feltétlenül jelentkeznek azonnal a tünetek, a néhány órán belüli megjelenésétől az egy hét múlva jelentkező tünetekig bármi előfordulhat, attól függően, hogy mennyi méreganyag kerül a szervezetbe. A mérgezés következtében pár nap alatt annyira legyengülhet a baba, hogy gépi lélegeztetésre szorul.

Ha a fertőzés megtörtént, akkor mindenképpen kórházi kezelésre van szükség. A mérget ellenszérummal lehet hatástalanítani és arról is gondoskodni kell, hogy a még fel nem szívódott anyagot eltávolítsák a szervezetből.

A mézen kívül másban is megtalálható a Clostridium botulinum, rosszul kezelt nyers húsban és a talajban is, de ezekkel egy baba ritkán érintkezik.

Kapcsolódó cikkeink botulizmus témában:

Forrás: Index.hu