Baba

Köhög a baba: mennyire súlyos és mi okozza?

Ha a baba köhög, az számos különböző okból történhet. Mivel az egyes köhögés típusok is nagyon eltérőek, így szülőként nehéz eldönteni, hogy mikor elég csak telefonon egyeztetni az orvossal, mikor kell a gyerekorvoshoz vagy a sürgősségire menni.
2018. Február 21.
Köhög a baba: mennyire súlyos és mi okozza?

A köhögés tulajdonképpen a szervezet egyfajta védekező mechanizmusa, amely segít megszabadulni a torokban, garatban ragadt váladéktól, segíti a légutak tisztulását, illetve ha félrement egy falat, visszaterelni a helyes útra. Alapvetően két nagy csoportját különböztetjük meg:

Száraz köhögés: ha a baba meghűlt, vagy esetleg allergiás, ilyen köhögése lehet. Segít megtisztítani a garatot, illetve ha a kicsi torka fáj, irritált, akkor is így köhög.

Hurutos köhögés: általában bakteriális fertőzések következtében lép fel, ilyenkor egyfajta nyálka, váladék képződik, amely segít a baktériumok elpusztításában.

Mennyire súlyos a köhögés?

A 4 hónaposnál fiatalabb babák általában nem köhögnek sokat, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsi sokat köhög, feltétlenül vigyük orvoshoz. Az ennyi idős gyerekeknél ez ugyanis akár egy RSV-fertőzés (respiratory syncitial vírus) tünete is lehet, amely a felnőtteknél egy egyszerű, náthához hasonló módon zajlik le, de a babáknál komolyabb következményei is lehetnek. Az 1 évesnél idősebb gyerekeknél gyakoribb a köhögés, így náluk nem kell azonnal kétségbe esni, hiszen jó esély van arra, hogy csak egyszerű meghűlés okozza a panaszt.Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mennyire komoly a baj, figyelmesen meg kell hallgatnunk, hogyan köhög a kicsi, illetve a köhögés mellett jelentkező tünetek is segítenek. Az alábbi fogódzkodók segítenek abban, hogy azonosítani tudjuk, miért köhöghet a baba.

Megfázás vagy influenza okozta köhögés

Ha a hideg, illetve az influenza vírus okozza a köhögést, az leginkább úgy hangzik, mint egy száraz krákogás, akadozó köhécselés. A köhögés mellett jelentkező gyakori panaszok az orrfolyás vagy orrdugulás, illetve a torokfájás. Ha súlyosabb a vírus, akkor láz is jelentkezhet, és lehet hurutos is a köhögés, a felgyűlt nyálka miatt.Ha a köhögést megfázás okozta, akkor feltehetőleg bő folyadékpótlás és sok pihenés lesz a kúra, amit az orvos javasol, de ha a kicsi belázasodik, akkor akár influenzás is lehet. Ebben az esetben az orvos tesz majd javaslatot a megfelelő lázcsillapításra is.

Kruppos köhögés

A krupp az alsó és felső légutak vírusos fertőzése, amely légzési nehézséget is okoz. A kruppos köhögés jellegzetes ugató hanggal jár, és gyakran éjszaka, váratlanul jelentkezik. Az 5 év alatti gyerekeknél igen gyakori betegség, amely általában a nap folyamán náthához hasonló tünetekkel kezdődik, egy kis orrfolyással vagy orrdugulással, fájó torokkal.Mivel a krupp miatt begyullad és megduzzad a légcső, így főként a belégzés nehézkes, és ilyenkor is köhögésszerű hangot hallat a kicsi. A kruppos köhögés jelentkezésekor érdemes a kicsit párás helyre vinni, például a fürdőszobába tudunk ilyen levegőt kialakítani, ha megnyitjuk a forró zuhanyt. A nedves levegőben könnyebben tud lélegezni a kicsi, érdemes a szobában is párásítót használni. Ha a tünetek nem enyhülnek, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladást számos vírusos és bakteriális fertőzés okozhat, még akár egy komolyabb megfázás szövődményeként is felléphet. A köhögés ebben az esetben hurutos, és a gyermek váladékot is felköhög. A tüdőgyulladásos baba vagy kisgyerek nagyon fáradt, kísérheti a tüneteket láz, és a felköhögött nyálka színe pedig ehet a sárgástól kezdve akár zöldes is, általában sűrű és sötétebb.A kezelés attól függ, hogy vírusos vagy bakteriális a betegség, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni ilyen esetben. A bakteriális fertőzés okozta tüdőgyulladás sokkal veszélyesebb, ha lázas a kicsi, mielőbb vigyük orvoshoz.

Hörghurut vagy asztma

A hörghurut és az asztma is náthához hasonló tünetekkel jár kezdetben, és emellé jelentkezik egy jellegzetes, sípoló köhögés is, hiszen a légutak enyhe szűkülésével jár mindkét betegség. Az asztma 2 évnél fiatalabb gyerekek esetében ritkább, ezért ha a kicsi ilyen korú, érdemesebb hörghurutra gyanakodni.Az 1 évesnél fiatalabb babáknál a hörghurutot általában az RSV-vírus okozza, főként az őszi-téli időszakban jellemző betegség. A sípoló, zajos köhögés mellett a tünetek lehetnek: enyhe láz, étvágytalanság, a rekeszizmok fájdalma.Ha a sípoló köhögés oka asztma, megfázásos tünetek is jelentkeznek, illetve viszkető szem és orrfolyás. Érdemes figyelni ebben az esetben a köhögésszámot, amely ha percenként meghaladja az 50-et, és nehézlégzést, zihálást okoz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.A hörghurut és az asztma esetén is vigyük szakemberhez a kicsit. Asztam esetén speciális készítményt írnak fel a légzés könnyítésére, míg a hörghurut esetén jellemzően sok pihenést, bő folyadékfogyasztást javasolnak, illetve párásítást.

Szamárköhögés

Ugyan a szamárköhögés ellen van kötelező védőoltás, sajnos a betegséget még ezzel együtt is el lehet kapni, de a tünetek ilyenkor enyhébbek. A betegség megfázásos tünetekkel kezdődik, enyhe lázzal, orrfolyással, a köhögés csak később alakul ki, de csecsemők esetében ezek a megelőző tünetek el is maradhatnak. A köhögés nagyon jellegzetes, szamárbőgéshez hasonló, éles hang, innen kapta nevét a betegség.A köhögést kísérhetik görcsök, és nagyon erős rohamokban is jelentkezhet, légzéskimaradást s okozhat. A fulladás miatt a kicsi nyújtogathatja a nyelvét, szemei kidülledhetnek, és elszíneződhet az arcbőre.Ha szamárköhögésre gyanakszunk a még nem megfelelően immunizált babánál, azonnal forduljunk a sürgősségihez, hiszen feltehetőleg kórházi ellátásra is szorul a kicsi. Antibiotikummal kezelhetők a tünetek, mivel erősen fertőző betegségről van szó, általában az egész család számára antibiotikum kúrát rendelnek el.

Idegen tárgy okozta köhögés

Leggyakrabban egy darab félrenyelt élelmiszer, vagy egy lenyelt játék okozza az ilyen típusú köhögést. A hangja makacs, kisebb köhögésre emlékeztető, de kísérheti sípoló hang is. Ha a baba evés közben nyelt félre, a lapockái közötti ütésekkel segíthetünk neki.Ha a kicsi lenyelt valamit, ami teljesen blokkolja a légutakat, akkor egyáltalán nem tud hangot kiadni, és elszíneződik az arca, általában nagyon sápadt vagy kékes árnyalatra. Ebben az esetben a lábait fogva fordítsuk fejjel lefelé a kicsit, majd a lapockái között csapkodva segítsünk felköhögni a tárgyat. Ha nagyon rövid időn belül ez nem jár eredménnyel, azonnal hívjunk mentőt!Ha olyan apróbb tárgyat nyelt le a kicsi, ami nem akadt meg a légutakban, hanem akár a tüdőt is elérte, és ott ragadt, akkor visszatérő, sípoló köhögés, nyugtalanság figyelmeztethet erre. Ilyenkor fontos szintén mielőbb kórházba juttatni a kicsit, hogy megröntgenezzék, és eltávolíthassák a tárgyat.(A cikk forrása itt található)Kapcsolódó cikkeink köhögés témában: