Baba

Kínlódás helyett megkönnyebbülés

Természetes, hogy egy újszülött nem tudja szabályozni a székletürítést. Amikor kinő a csecsemőkorból, és már bilibe végzi a dolgát, problémák jelentkezhetnek, és ezek nem megfelelő kezelése megzavarhatja a székelési folyamatot.
2002. Október 14.

Dr. Koszó Péterrel, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosával a gyerekek székelési problémáiról, valamint azok megelőzéséről beszélgettünk.

Mitől alakulhat ki a gyerekkori székrekedés?

A székrekedés az egész világon népbetegségnek számít. Amikor a kisgyereknél székrekedés tünetei jelentkeznek, sok szülő szorongani kezd, fél, hogy a kicsinek bélcsavarodása, bélelzáródása lesz. Ez a fokozott szorongás a gyerekre is átragad: érzi, a szülei úgy gondolják, valami nagyon nagy baj van, ezért ő is félni kezd. Ez a szorongásos állapot tovább rontja a helyzetet. Gyakran találkozunk olyan esetekkel is, hogy a gyerek, annak ellenére, hogy érzi a székelési ingert, valamilyen okból visszatartja, például mert csúnya, piszkos a vécé vagy inkább játszani akar stb. Hosszú napok alatt a széklet kemény tömbbé válik, kiürítése nagy fájdalommal jár. A fájdalmas székürítés emléke a gyerekben megmarad, így amikor legközelebb érzi az ingert,összeszorítja a záróizmát ahelyett, hogy ellazítaná. Nem mer préselni, így még többszéklet gyűlik össze. Gyakran hoznak be a kórházba erős hasi görccsel, puffadt hassal beteget, akiknél már a hasfalon keresztül tapintható a nagy széklettömeg. Az ilyenkor elvégzett szakszerű beöntés panaszmentessé tehetia beteget. A visszatartott, nagy tömegű székletet a beteg sem kiüríteni, sem teljesen visszatartani nem képes, ezért folyamatosan szennyezheti a fehérneműjét. Ennek az állapotnak az állandósulása és a szülők nem megfelelő reagálása súlyos lelki terhet jelent a betegnek.

Milyen kezelést kapnak ezek a gyerekek?

A kezelés előtt mindenképpen tisztázzuk: van-e a háttérben szervi eltérés, amely sebészeti ellátást igényel. Ez szerencsére csak nagyon ritkán válik szükségessé. A kezelés során hangsúlyoznunk kell a rendszeres és hosszú ideig tartó gondozást. Ez egyaránt vonatkozik az operált, valamint a szervi eltérés nélküli betegekre. Amennyiben az említett esettel találkozunk, első lépésben szakszerű beöntést adunk, majd rostdús diétát javasolunk. A türelemmel és a megértéssel kialakított napirend igen lényeges része a terápiának. Élettani tapasztalatok alapján azt javasoljuk a szülőknek, hogy reggeli vagy vacsora után 15-20 perccel ültessék bilire vagy WC-re a gyereket. A jó eredményhez a szülő részéről nagy türelem szükséges. A panasz véglegesen akkor rendeződik, ha a gyerek megtapasztalja, hogy a székelés megkönnyebbülés, és nem szenvedés. Ez általában hosszú folyamat végeredménye.

Hashajtóval nem siettethető ez a folyamat?

Nem tanácsos hashajtót adni, mert hamar hozzászokik a szervezet. Mi történhet, ha nem kezelik a székrekedéses gyereket? A folyamat elhúzódóvá válik, a székürítési és az ahhoz társuló pszichés panaszok állandósulnak. A visszatartott, nagy tömegű széklet a vastagbelet kitágítja. Sok felnőtt kínlódik ilyen panaszokkal. Ilyenkor az esetek egy része már csak műtéttel oldható meg. Hogyan lehet megelőzni a székrekedés kialakulását? Megfelelő napi- és étrend alkalmazásával. A szülő legyen következetes, de türelmes, ha nem eredményes a bilire ültetés. Szidással, büntetéssel csak ronthatják a helyzetet. Milyen fejlődési rendellenességek okozhatnak székletürítési problémákat? A leggyakrabban a végbélnyílás veleszületett hiányával, valamint a nyitott gerinccel találkozunk. Ha a baba végbélnyílás nélkül születik, természetesen műtétet kell végezni, a műtét az elváltozás jellegétől függ.Az elváltozás jellege egyben meghatározza a kilátásokat is. Ha a végbél magasabban záródott el, még a legoptimálisabb műtéti ellátás után is számolni kell különböző fokú széklet-visszatartási zavarokkal. Ezek a betegek utógondozást, rehabilitációt igényelnek. A rehabilitációs terv felállításához meg kell vizsgálni az anatómiai helyzetet és az úgynevezett zárómechanizmus állapotát. Nyomásmérő készülékkel megállapítjuk, van-e a betegnek záróizma és ha van, mennyire működik. Kedvező esetben különböző eljárásokkal javíthatunk a helyzeten.

Hogyan?

Speciális záróizom-erősítő tornákkal. Ennek része az ún. biofeedback (visszacsatolás) tréning. Vékony kis csövet vezetünk a végbélnyílásba, amely számítógépes nyomásmérő rendszerhez csatlakozik. A gyereket felszólítjuk, szorítsa össze a záróizmát. Megfelelő szorítóerő esetén a képernyőn mesefigura jelenik meg – visszajelzésként. Ilyen módon tudatosul a gyerekekben, és válik egyre hatékonyabbá a záróizom szorítóereje. A gondozásban elengedhetetlen a pszichológus, a gyógytornász,a diétás nővér közreműködése. Mi a megoldás akkor, ha nincs kimutatható és igénybe vehető záróizom? Különböző záróizompótló műtétek ismeretesek. A mi osztályunkon a comb belső felszínén elhelyezkedő szalagszerű izmot használjuk fel erre a célra. Ez a műtét csak nyolc-tízéves kor fölött végezhető, amikor a gyerek már képes a hatékony együttműködésre. Tartós utókezelés, torna esetén jó eredményt lehet elérni.

Mit tudnak tenni azért, hogy a nyitott gerinccel született gyerekek székletinkontinenciáján javítsanak?

A nyitott gerinccel született gyerekeknél a beidegzés károsodott. Ezekben az esetekben a gyógytornától nem várhatjuk a záróizom működésének javulását. Ilyenkor meghatározott étrenddel, beöntések adásával, a széklet meghatározott napszakban történő ürítésével javíthatjuk a beteg életminőségét. A szakirodalomban olvasható, külföldön már alkalmazott segédeszközökről még nincsenek hazai tapasztalataink.

Forrás: Baba Magazin