Baba

Kezdődik az RS vírus szezonja – ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

2-3 éves korára az RS vírus csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz.
2015. Január 13.

Egyes esetekben azonban- kis súlyú koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél- az RSV súlyos légúti fertőzést okozhat.

A betegség cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed, ezért könnyű elkapni közösségekben. Magyarországon az RSV-fertőzések szezonálisak, novembertől áprilisig fordulnak elő. A vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátháéval. Súlyos esetben elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és hőemelkedést tapasztalhat gyermekénél. Ritkábban elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, szoptatási, etetési problémák jelentkezhetnek.

Kezdődik az RS vírus szezonja - ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

Mit tehet a fertőzés elkerülése érdekében?

  • Mindenki, aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet!
  • Ha Ön megfázott, ne puszilgassa a babát, inkább gyengéden ölelje magához vagy simogassa a fejét! Ne fogadjon beteg látogatót!
  • Ne dohányozzanak a baba környezetében!
  • Novembertől áprilisig ne vigye zsúfolt helyre, közösségbe gyermekét.

Az RSV ellen létezik védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot lehet bejuttatni gyermeke szervezetébe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeke a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!

Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7

AbbVie Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

Telefonszám: +36 1 455 8600

www.abbvie.hu

HUSYN160009

Lezárás dátuma: 2016.01.15.

OGYÉI engedély: OGYEI/5412-2/2016