Baba

Kevesebb alvással is túlélni a napot

Hullafáradt és ideges vagy? Állandóan kimerülten ébredsz, és úgy érzed, hogy nem vagy elég türelmes a kisbabáddal? Adunk néhány tippet, hogy könnyebben túléld ezt az időszakot.
2014. Április 25.

A kialvatlanság gyakran vezet betegséghez, figyelmetlenséghez, elhízáshoz. Az alvásidő némileg redukálható ugyan, de hosszú távon rossz megoldás: a test nem tud hozzászokni a kevés alváshoz, és a mellékhatások igen hamar jelentkeznek.

Legjobb, ha optimistán állsz a dogokhoz: akik pozitívan gondolkoznak, nem esnek kétségbe. Tudják, hogy az élet szakaszokból áll, és most épp egy nehezebb periódusnál tartanak. Mondogasd magadnak, hogy “El fog múlni! Túl leszek rajta! Millióan túlélték már, nekem is könnyebb lesz majd!” A fáradtság valóban hullámokban tör ránk. Van, hogy borzalmasan nehéz, máskor viszont könnyebb elviselni.

A pesszimisták viszont úgy látják, hogy a fáradtság csak halmozódik, és hosszú távon csak az segít, ha alszunk. Ebben persze van igazság, úgyhogy ha napközben van egy kis időd, dőlj le pár percre. Az akut alváshiányra persze az a legjobb megoldás, ha minden lehetőséget kihasználunk arra, hogy aludjunk, már amikor a kisbabánk engedi.

Rövidtávon segíthet

1. A fény: húzd fel a redőnyt, húzd szét a sötétítőfüggönyt! A világosság ébren tart. Még jobb, ha kimész az utcára, biztos kell venni valamit a drogériában vagy a gyógyszertárban.

2. Gyors zuhany: felfrissíti a vérkeringést, ezért éberré tesz. Felváltva zuhanyozz hideg és meleg vízzel, akár naponta többször is.

3. Apró harapnivalók: a kiadós étkezések után mindenki elálmosodik, de az éhség is erősíti a fáradtság érzetét. Egyél többször keveset, például gyümölcsöt, nyers zöldséget vagy diákcsemegét, így nem terheled meg túlságosan a szervezetedet.

4. Mozgás: a kényelmes fotelt ilyen esetben sajnos el kell felejteni. Ha valamit mégis csak ülve tudsz intézni, tedd azt egy kemény széken, amiben nem érzed úgy, hogy azonnal el tudnál aludni. Különben pedig pakold ki a mosó- és mosogatógépet, teregess, vagy végezz néhány tornagyakorlatot.

5. Intenzív illatok: régebben, ha valaki elájult, repülősót tartottak az orra alá, amely fokozza a központi idegrendszer aktivitását. Épp ezt kellene nálad is elérni. A rozmaring, a borsmenta és a grépfrút illata serkentően hat. Minél magasabb az illóolaj-koncentrációja, annál hatásosabb.

6. Panaszkodás: játszótéren, séta közben, bolt előtt – ahol összefutsz a hasonló cipőben járó anyukákkal, ereszd ki a gőzt! Ők biztos megértenek, és olyan jó tudni, hogy nem csak te vagy fáradt a pici baba mellett. Sőt talán új ötleteket is kapsz tőlük kialvatlanság ellen.

Kevesebb alvással is túlélni a napot

Csak a kávé?

Tulajdonképpen nem szerencsés, ha állandóan élénkítőszerekkel tartod magad ébren. Ha mégis kávézol, hosszú kávé helyett igyál inkább eszpresszót, abban ugyanis benne van a száraz, zöld magvak külső részének megpörkölésével készült kávészén (coffeae carbo), amely mérsékli a koffein hatását. Még egészségesebb zöld teát vagy citromos vizet inni, ha fáradt vagy.

Érdemes lenne még arra is figyelni, hogy az éjszakai alvásod meghatározott ritmusban történjen. Az nem baj, ha néha-néha fel kell kelni a babához, amennyiben utána újra el tudsz aludni.

Kapcsolódó cikkeink:

Az alváshiány tünetei és túlélési tippek

7 tipp, hogy túléld az alváshiányt

Forrás: Kismama magazin